AYNI UÇAKTA ÖNCEKİ UÇUŞLARDA 3 KEZ KABİN BASINCI UYARI IŞIĞI YANMIŞ

0

AYNI UÇAKTA ÖNCEKİ UÇUŞLARDA 3 KEZ KABİN BASINCI UYARI IŞIĞI YANMIŞ

ABD’de havalandıktan kısa süre sonra acil çıkış kapısı kopup uçan ve geri dönerek acil iniş yapan Alaska Hava Yolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağında daha önceki 3 ayrı seferde kabin basıncı uyarı ışığının yandığı belirlendi.

Uçağın pilotları, 5 Ocak günü meydana gelen olayda acil iniş yapmadan önce kuleye kabin basıncında sorun yaşadıklarını bildirmişlerdi.

Önceki uyarıların son olayla bağlantısının olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Uçağın sahibi Alaska Hava Yolları’nın önceki uyarılardan sonra söz konusu Boeing’i deniz aşırı seferlerden aldığı öğrenildi.

ABD Ulusal Taşımacılık Güvenliği Dairesi soruşturmayı sürdürüyor.

KOPAN KAPI BULUNDU

Uçağın kopup uçan acil çıkış kapısı aranıyordu; bulundu. Portland kenti sakinlerinden biri evinin bahçesinde bulduğu 28 kilo ağırlığındaki kapı parçasının fotoğraflarını çekerek yetkililere gönderdi.

Uçaktan düşen başka eşya da söz konusu. Mesela bir iPhone cep telefonu yine Portland’ta yol kenarında bulundu. Telefonun çalıştığı bildirildi. Uçak yolculuklarında gövdeden bir parça kopması halinde yüksekliğe ve hıza göre vakum etkisi oluşuyor.

Foto: AP

Foto: AP

Alaska Hava Yolları’na ait bir Boeing 737 Max 9 yolcu uçağı, Oregon Eyaleti’ndeki Portland kentinden Kaliforniya’daki Ontario’ya uçuşu sırasında yaklaşık 5,000 metre yükseklikteyken arka sol taraftaki acil çıkış kapısı yerinden kopup uçmuştu. Şans eseri kopan parçanın yanında yolcu bulunmuyordu. Pilotlar mürettebat dahil 177 kişinin bulunduğu uçağı geri döndürüp acil iniş talebiyle Portland’a güvenle indirmişlerdi.

Olaydan sonra ABD’deki aynı model uçaklar seferlerden alınmıştı. Türk Hava Yolları da elindeki Boeing 737 Max 9’ları operasyonlardan çekmişti.