HAVALİMANI PİSTLERİNİN GÜVENLİĞİ GÜNDEMDE

0

HAVALİMANI PİSTLERİNİN GÜVENLİĞİ GÜNDEMDE

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Haneda havalimanında pistte iki uçağın çarpışmasıyla meydana gelen kaza, havalimanlarındaki yer trafiğinin güvenliğini gündeme getirdi. Olay, birkaç hafta önce küresel havacılık endüstrisinde pistlerin güvenliği konusunda yapılan bir uyarıyı hatırlattı.

ABD merkezli Uçuş Güvenliği Vakfı adlı kuruluş, aralık ayında bir uyarı yayımlayarak havalimanları pistlerindeki çarpışmalar veya kural ihlalleri risklerine dikkat çekmişti. Vakıf, havalimanları pistlerindeki güvenliğin artırılması için küresel olarak harekete geçilmesini istemişti. Açıklamada pistlerdeki kural ihlalleri küresel bir endişe kaynağıdır ve bu ihlallerin sonuçları ciddi olacaktır.” denilmişti. Washington merkezli kuruluş, iletişim ve koordinasyondaki aksaklıkların kazalara yol açabileceğini belirtmişti.

Havalimanı pistlerindeki kazaların en önemlisi 1977 yılında Kanarya adalarındaki Tenerife havalimanında meydana gelmişti. Biri havalanan, diğeri de taksi yapan iki Boeing 747 Jumbo Jet yolcu uçağı çarpışmış 583 kişi ölmüştü.

SAHİL GÜVENLİK UÇAĞI NEDEN PİSTTEYDİ?

Japonya’da Tokyo-Haneda havalimanındaki olayla ilgili olarak soruşturma hazırlıklıkları başladı. Soruşturmacılar özellikle sahil güvenlik uçağının neden Japon Havayolları JAL’a ait Airbus A-350 uçağının iniş yaptığı pistte bulunduğunu araştıracak.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Haneda havalimanında 2 Aralık günü iniş yapan JAL uçağı pistteki Japon Sahil Güvenliği’ne ait uçakla çarpışmış, sahil güvenlik uçağında bulunan 5 kişi hayatını kaybetmişti. Çarpışmadan sonra alev alan A-350 JAL uçağındaki 397 yolcu ve mürettebatın tamamı güvenle tahliye edilmişti.

Gövdesi tamamen yanan yolcu uçağının söndürülmesi 6 saat sürmüştü.