📽️ GÜN DOĞUMUNDAN GÜN BATIMINA GEDİZ VADİSİ (AMA MARS’TAKİ)

0

📽️ GÜN DOĞUMUNDAN GÜN BATIMINA GEDİZ VADİSİ (AMA MARS’TAKİ)

Mars’taki tüm vadilere dünyadaki nehirlerin adları veriliyor. Kızıl gezegende Türkiye’deki nehirlerin ya da vadilerin adını taşıyan iki coğrafi oluşum var. Bunlar isim verilme sırasına göre Gediz Vadisi ve Sakarya Vadisi…

Mars’taki bir vadiye Gediz isminin verilmesi Mars’ın ayrıntılı haritalarının çıkarıldığı dönemlerde oldu. Gediz Vadisi’nin güney batısında yer alan Sakarya Vadisi’ne bu ismin verilmesi ise 2020 yılında oldu.

Curiosity Aracı’nın Mars’taki yerini gösterir harita. Ortada Gediz Vadisi, güney batısında da Sakarya Vadisi.

GEDİZ VE SAKARYA VADİLERİ MARS’TAKİ EN “GÖZDE YERLER”

Mars’taki Gediz ve Sakarya Vadileri, buralarda bir dönem, milyonlarca yıl önce faal olan su akıntıları izlerinin keşfedilmesinden ötürü bilim insanları için çok önemli bölgeler.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Mars’taki uzay aracı Curiosity Gediz Vadisi’nde araştırma yapıyor. 2012’de Mars’a başarıyla indirilen uzay aracı Mars’taki dev Gale Krateri’nin içinde yer alan Gediz Vadisi’ne konuşlandırılmıştı. Araç hem buradan örnekler alıp içindeki mini laboratuvarda analiz ediyor ve sonuçları dünyaya yolluyor hem de yine dünyada değerlendirilmek üzere fotoğraflar çekiyor.

Curiosity’nin bulunduğu Gediz Vadisi’nin araçtan çekilmiş bir görüntüsü.

Curiosity, son olarak gün doğumundan gün batımına Gediz Vadisi’ndeki görünümün fotoğraflarını yer yüzüne gönderdi. NASA’nın Mars araştırmalarını yürüten bilim insanları da peş peşe çekilen fotoğrafları 25 karede birleştirerek sabah 05.30’dan güneşin battığı 17.30’a kadar geçen sürenin görüntüsünü oluşturdular. Mars’ta bir günün süresi 24 saat 39 dakika 35 saniye…

Gün doğumundan gün batımına Mars’taki Gediz Vadisi

Aracın önünde bulunan 2 metrelik kolun üzerinde bulunan kamerayla çekilen görüntüde Curiosity Uzay Aracı’nın gölgesinin hareketi açıkça görülüyor. Curiosity’nin arkasında bulunan kameradan alınan fotoğraflarla da benzer bir video oluşturuldu.