İyi Bir Gece Uykusu Almanızı Engelleyen 7 Şaşırtıcı Alışkanlık; Kurtulun mışıl mışıl uyuyun

0

İyi Bir Gece Uykusu Almanızı Engelleyen 7 Şaşırtıcı Alışkanlık; Kurtulun mışıl mışıl uyuyun

Yetişkinlerin %35’i gecede 7 saatten az uyuyor. Endişeler ve stres beyninizi meşgul edip huzursuz gecelere yol açsa da, daha iyi uyumak için üzerinde çalışabileceğimiz bazı günlük alışkanlıklar vardır.

İşte, iyi bir gece uykusu için yatmadan önce hangi alışkanlıkları kırmanın gerekli olduğu.

1. Hemen yatağa atlamak

Rahatlatıcı akşam ritüelleri oluşturmak aslında beyninizin gündüz ile gece arasında bir boşluk bırakmasına ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Yatma vakti rutininiz yatmadan önce hafif bir atıştırmalık, sıcak bir duş veya güzel bir kitap okumayı içerebilir. Akşam ritüellerinizin karmaşık olmasına gerek yok, sadece zihninizi sakinleştiren, daha kolay gevşemenize yardımcı olacak bir şey seçin.

2. Yatmadan önce siyah çay içmek

Bitki çayları sakinleştirici etkileriyle biliniyor ve yıllardır uykusuzluğun tedavisinde kullanılıyor . Papatya veya  lavanta gibi birçok çay rahatlamanıza ve hatta uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olsa da, bazı içecekler tam tersi şekilde çalışır. Örneğin siyah çay yüksek miktarda  kafein içerir ve sinirlilik ve uykusuzluğa neden olabilir.

3. Yanlış türde battaniyenin altında uyumak

İyi bir gece uykusu için doğru olanı seçmek çok önemlidir. Polyesterden yapılmış battaniyelerin yıkanması ve bakımı kolaydır ancak konu daha iyi uyumak olduğunda en iyi seçenek değildir. Polyester sentetik bir malzemedir, yani nefes almaz ve vücudunuzun  sıcaklığını düzenlemesine izin vermez, bu da kendinizi sıcak ve terli hissetmenize neden olur.

Polyester battaniye almak yerine yünlü olanı tercih edin , hem sizi sıcak tutacak hem de cildinizin nefes almasını sağlayacaktır.

4. Akşam spor salonuna gitmek

Günün geç saatlerinde egzersiz yapmak faydadan çok zarar verebilir ve iyi gece uykunuzu mahvedebilir. Yatmadan bir saat önce spor salonuna gitmek, vücut sıcaklığınızın düşmesine zaman tanımaz , bu da uykunuzda dönüp durmanıza ve gece uyanmanıza neden olur. Gece kuşuysanız ve geceleri egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, yatmadan en az 4 saat önce düşük yoğunluklu egzersizlere sadık kalın.

5. Kahvaltıyı atlamak

Kahvaltının günün en önemli öğünü olarak adlandırılmasının bir nedeni var. Yoğun sabah saatlerinde vaktiniz olmasa da, bir lokma bile yemeden kapıdan dışarı koşmak sadece kilonuzu ve konsantre olma yeteneğinizi değil, aynı zamanda uyku kalitenizi de etkiler. Düzenli olarak kahvaltıyı atlayan kişilerin daha az uyuma ve huysuz uyanma olasılıkları daha yüksektir.

6. Yatağa pijamayla girmek

Akşamları hiçbir şey en sevdiğiniz pijamalarınızı giyip nihayet yatmaktan daha çekici olamaz. Ancak bazı pijamalar aslında çok sıcak tutar ve uykunuzu etkileyebilir. Vücut sıcaklığımız biraz düştüğünde daha iyi uyuruz . Çıplak yatmak size göre değilse, keten veya  pamuk gibi doğal ve nefes alabilen kumaşlardan yapılmış hafif pijamaları tercih edin .

7. Yatak odanızda halı var.

Halılar herhangi bir odanın rahat görünmesini sağlayabilir, ancak konu iyi bir gece uykusu olduğunda onları yatağınızın etrafında bulundurmak en iyi seçim değildir. Kilimler ve halılar toz ve akarları kolayca tutabilir ve bu da onları zararlı bakteriler için mükemmel bir üreme alanı haline getirir. Çalışmalar, iç mekan havasının kalitesinin uykunuz için çok önemli olduğunu ve hatta ertesi gün performansınızı bile etkileyebileceğini göstermiştir.