BM GENEL SEKRETERİ: “TEŞKİLAT FELÇ”

0

BM GENEL SEKRETERİ: “TEŞKİLAT FELÇ”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada Gazze’de ateş kes kararının tek başına ABD’nin vetosuyla engellenmesine yönelik tepkiler sürerken, BM Genel Sekreteri Antonio Guiterres teşkilatın durumunu çarpıcı cümlelerle ortaya koydu.

BM Genel Sekreteri, teşkilatın felç olduğunu, otoritesinin ve güvenilirliğinin ağır hasar aldığını belirtti. Guiterres bu durumdan esef duyduğunu da söyledi.

“YİNE DE VAZGEÇMEYECEĞİM”

BM Genel Sekreteri, Katar’da düzenlenen Doha Forum toplantısında Güvenlik Konseyi’nin başarısızlığına rağmen çaba sarf etmeye devam edeceğini bildirdi. Guiterres, “söz veriyorum vazgeçmeyeceğim” dedi.

BM Genel Sekreteri teşkilat tarihinde on yıllardır gündeme getirilmeyen bir yola başvurarak Güvenlik Konseyi üyelerine mektup yazmış, dünya barışı ve güvenliğinin ciddi tehdit altında olduğu gerekçesiyle Gazze’de acil ateş kes için karar alınmasını istemişti. Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada 13 ülke ateş kes lehinde oy verirken Birleşik Krallık çekimser kalmış, ABD ise veto yetkisini kullanarak tek başına kararı engellemişti.

BM: “GAZZE AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA”

Gazze’de ise özellikle güneydeki Han Yunus’ta kent merkezinde çok şiddetli çatışmalar oluyor. Görgü tanıkları şehirde top ve çatışma seslerinin kesintisiz sürdüğünü Han Yunus’ta terör ve korkunun hakim olduğunu belirttiler. Tarafların ev ev sokak sokak çatıştıkları belirtiliyor. İsrail Ordusu Han Yunus kent merkezindeki sivillerin bölgeyi terketmesini istedi.

Birleşmiş Milletler, Gazze’de hayatta kalan sivillerin yarısının açlıkla karşı karşıya olduğunu, halkın %90’nının bir öğün dahi olsa her gün yemek yiyemediğini duyurdu.