GENEL SEKRETER BM’DE NADİR YAPILAN BİR ÇAĞRIYA BAŞVURDU: “GAZZE’DEKİ İNSANİ FELAKETİ ÖNLEYİN”

0

GENEL SEKRETER BM’DE NADİR YAPILAN BİR ÇAĞRIYA BAŞVURDU: “GAZZE’DEKİ İNSANİ FELAKETİ ÖNLEYİN”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guiterres, on yıllardır kullanılmayan bir yetkiye başvurarak Güvenlik Konseyi üyelerini Gazze’de insani felaketi önlemeye çağırdı. Guiterres, Güvenlik Konseyi üyelerine yazdığı mektupta BM anlaşmasındaki ilgili maddeye atıfta bulundu.

Antonio Guiterres BM Güvenlik Konseyi’nde

Antonio Guiterres, İsrail’in kesintisiz bombardımanı ve temel ihtiyaçların yokluğu nedeniyle Gazze’de kamu düzeninin tamamen çökmek üzere olduğunu belirtti.

“İNSANLAR KORKUNÇ ACILAR İÇİNDE”

BM Genel Sekreteri’nin sözcülerinden Stephane Dujarric, Guiterres’in insanların korkunç acıları nedeniyle bunu yapmak zorunda kaldığını belirtti. Sözcü, Gazze’de kamu düzeninin ayakta kalabilmesi için ateş kes gerektiğini, bölgedeki krizi sona erdirmenin Güvenlik Konseyi üyelerinin görevi olduğunu vurguladı.

İsrail ise BM Genel Sekreteri’nin önyargılı olmakla suçladı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Kohen, Antonio Guiterres’in genel sekreterliğinin dünya barışı için tehlikeli bir dönem olduğunu öne sürdü.

AJANSLARIN ORTAK TESPİTİ: “ÇATIŞMALAR ÇOK ŞİDDETLİ”

Gazze’de ise, güneydeki Han Yunus kenti merkezi çevresinde İsrail Ordusu ile Hamas militanları arasında şiddetli çatışmalar oluyor. İsrail Ordusu, birliklerin ilerleme kaydettiğini, Hamas Lideri Yahya Sinwar’ın evine ulaştıklarını açıkladı. Yahya Sinwar ve Hamas yöneticilerinin tünellerde oldukları düşünülüyor.

Bölgedeki sivillerse giderek genişleyen çatışmalar nedeniyle dar bir alana sıkışıyor. BM yetkilileri, bu nedenle anlamlı insani çabaların neredeyse imkansız hale geldiğini belirtiyorlar.