“Gazlı içecekleri ve pastırmayı bırakmak ömrünüze 10 yıl ekleyebilir”

0

“Gazlı içecekleri ve pastırmayı bırakmak ömrünüze 10 yıl ekleyebilir”

Dumanı tüten bir tabak pastırma ya da bir bardak soğuk gazozla karşılaştığınızda, onu geri çevirmek zor olabilir.

Ancak bilim insanları, gazlı içecekleri ve işlenmiş etleri bırakıp bunlara bağlı kalmak gibi daha sağlıklı beslenme tercihleri ​​yapmanın yaşam beklentinizi on yıla kadar uzatabileceğini söylüyor .

Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden bir bilim insanı ekibi, Birleşik Krallık Biobank araştırması için yeme alışkanlıkları belgelenen yaklaşık yarım milyon İngiliz’den gelen bilgileri kullandı.

Araştırmacılar, Nature Food’da  yayınlanan çalışmada “Sağlıksız beslenmenin her yıl 75.000’den fazla erken ölüme neden olduğu tahmin ediliyor” diye yazdı .

Araştırmacılar, bu değişikliği 40 yaşında yapan erkek ve kadınların ortalama yaşam sürelerine sırasıyla 8,9 ve 8,6 yıl eklediğini söyledi.

Bu arada, 40 yaşında uzun ömürlü bir diyete geçmek, erkeklerde yaşam beklentisinde 10,8 yıl, kadınlarda ise 10,4 yıl artışla ilişkilendirildi.

Yaşam beklentisindeki en büyük artışlar gazlı içecekleri, sosisleri ve pastırmayı bırakan kişilerde gözlemlendi.

Araştırmacılar, “Şekerle tatlandırılmış içecekleri ve işlenmiş etleri daha az tüketmenin ve daha fazla tam tahıl ve kuruyemiş yemenin yaşam beklentisinde en büyük iyileşmeyi sağlayacağı tahmin ediliyor” dedi.

“Ölüm oranıyla en güçlü pozitif ilişkiler şekerle tatlandırılmış içecekler ve işlenmiş et içindi.”

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde sağlıklı beslenme değişiklikleri yapmak, yaşam beklentinize daha az yıl eklenmesi anlamına gelebilir, ancak yine de yaşamınız üzerinde olumlu bir etkisi olabilir.

Araştırma yazarlarının belirttiği gibi: “Diyet iyileştirmelerinin başlatılmasındaki gecikme ne kadar uzun olursa, yaşam beklentisindeki artış da o kadar düşük olur, ancak diyet değişikliğini 70 yaşında başlatanlar için bile yaşam beklentisindeki artış, 40 yaşında elde edilenin yaklaşık yarısı kadardır. – yaşındaki yetişkinler.”

Bu yaklaşık dört ya da beş yıl demek.