“Yalnızlık günde 15 sigara içmekten daha ölümcül ve aşırı kilolu olmaktan daha kötü”

0

“Yalnızlık günde 15 sigara içmekten daha ölümcül ve aşırı kilolu olmaktan daha kötü”

Yalnızlık  seviyeleri yıllardır artıyor ancak pandemik karantinaların  ortasında hızla daha da kötüleşti .

Amerikalılar, 2020’de arkadaşlarıyla yüz yüze günde yaklaşık 20 dakika harcadı; bu oran, yaklaşık yirmi yıl önce her gün bir saatti.

DSÖ’nün bir paneline eş başkanlık yapacak olan Dr. Murthy, sosyal izolasyonun, kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 30 daha yüksek olması da dahil olmak üzere ‘sağlık açısından ve toplumsal açıdan derin sonuçları’ olduğunu söyledi.

‘Tütün kullanımı, obezite ve bağımlılık krizi gibi diğer küresel sağlık sorunlarına çözüm bulmak için yaptığımız yatırımların aynısını toplumun sosyal dokusunu yeniden inşa etmek için de yapma yükümlülüğümüz var’ dedi.

Dr. Murthy , mayıs ayındaki bir tavsiye niteliğindeki yazısında,  Amerikalıları arkadaşlarıyla , akrabalarıyla ve meslektaşlarıyla daha fazla etkileşim kurmaya ve çevrimiçi ortamda daha az zaman harcamaya, akıllı telefonlarına bakarak veya sosyal medyaya takılıp kalmaya çağırdı.

Danışman, sosyal olarak bağlantınızın kopmasının sizin için günde 15 sigara içmek kadar kötü olduğunu söyledi.

Aynı zamanda obez olmaktan veya egzersiz yapmamaktan da daha kötüdür.

Yalnızlık, erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 30 artırıyor ve sosyal ilişkileri zayıf olanlarda felç ve kalp hastalığı riski de daha yüksek.

İzolasyon aynı zamanda kişinin depresyon, anksiyete ve demans yaşama olasılığını da artırır.

Teknoloji sorunu daha da ağırlaştırdı.

Bir çalışma, sosyal medyayı günde iki saat veya daha fazla kullanan kişilerin, bu tür uygulamaları günde 30 dakikadan daha az kullanan kişilere kıyasla sosyal olarak izole hissettiklerini bildirme olasılıklarının iki kattan fazla olduğunu buldu.

Yalnızlık kronik strese neden olabileceğinden sosyal olarak bağlantılı insanlar daha uzun yaşar, bu da dokulara ve kan damarlarına zarar veren iltihaplanmalara yol açar.