ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR ÇİFTE KRONİK HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR

0

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR ÇİFTE KRONİK HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR

Ultra işlenmiş gıdalar olarak tanımlanan genellikle endüstriyel üretimin ürünü olan gıdaların sağlık açısından risk yarattıkları biliniyordu. Bu konuda yıllardır süren ve geniş katılımlı araştırmanın sonuçları söz konusu gıdaların çoklu risk oluşturduklarını da ortaya koydu.

İKİ CİDDİ HASTALIK BİR ARADA

Lancet Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya 7 Avrupa ülkesinden 266,666 denek katıldı. Denekler 11 yıl 2 ay boyunca özellikle tükettikleri gıdalar başta olmak üzere çeşitli yönleriyle izlendiler. Araştırma başladığında kanser taramaları temiz çıkmıştı; kalp hastası değillerdi ve tip 2 diabet sorunları yoktu. 134 ayın sonunda 4,461 katılımcının hem kanser hem de kalp hastası oldukları saptandı. Uzmanlar bunun ciddi bir sayı olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmaya göre, özellikle et başta olmak üzere ultra işlenmiş hayvansal gıdalar ve tatlandırıcı içeren içecekler söz konusu sonuçlara yol açıyor.

Ultra işlenmiş gıdaları şöyle tanımlamak mümkün: Evde yemek pişirirken eklenmeyen malzemeler içerirler. Bunlar adları akılda tutulması zor kimyasallar, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyuculardır.