ZAYIFLAMA “KALEM”LERİ, KUZEYİN FİRMASINI AVRUPA’NIN EN DEĞERLİ ŞİRKETİ YAPTI

0

ZAYIFLAMA “KALEM”LERİ, KUZEYİN FİRMASINI AVRUPA’NIN EN DEĞERLİ ŞİRKETİ YAPTI

Danimarka Şirketi Novo Nordisk, ürettiği zayıflama ilacı Wegovi’nin büyük talep görmesiyle Avrupa’nın en değerli şirketi konumuna yükseldi. Gerçek zamanlı verilere göre, şirketin Avrupa’daki değeri yaklaşık 450 milyar dolar olarak hesaplandı.

Novo Nordisk, sadece Avrupa’da değil, dünya devi firmaların arenası ABD’de de giderek değerleniyor.

KALP HASTALARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DE ARAŞTIRILDI

Firmanın geliştirip ürettiği Wegovy’e ilişkin son araştırmanın söz konusu terkibe ilgiyi daha da artırması öngörülüyor. Obezite tedavisinde kullanılan Wegovy, diabet olmayan kalp hastaları üzerinde denendi. Araştırmaya 17,500 denek katıldı ve 5 yıl sürdü. Sonuçlar Amerikan Kalp Derneği’nin son bilimsel toplantısına sunuldu ve eş zamanlı olarak New England Journal of Medicine adlı bilimsel dergide yayımlandı. İlacın kalp krizi, felç ve kordiyovasküler nedenlerle ölüm riskini %20 azalttığı saptandı. Wegovy haftalık enjeksiyon olarak kullanılıyor ve hastalar tek kullanımlık kalem şeklindeki enjektörlerle ilacı kendilerine uygulayabiliyorlar.

DİABET İLACINDAN ZAYIFLAMA İLACINA GİDEN GELİŞİM

Wegovy, etkin maddesi Semaglutide ile GLP-1 receptörünü uyararak, hastanın daha az açlık hissetmesini, midesinin daha geç boşalmasını sağlıyor. Semaglutide ayrıca beyindeki yeme kararlarını veren merkez üzerinde de etkili oluyor.

İlacın kuşkusuz yan etkileri de var. İlk sırada mide bulantısı, kusma ve ishal yer alıyor.

Novo Nordisk firması Wegovy’den önce yine etkin maddesi Semaglutide olan Ozempic’i diabet 2 hastaları için piyasaya sürmüş, bu ilacın geliştirilmesiyle bu kez zayıflamaya katkı veren Wegovy’i üretmeye başlamıştı. 

Araştırmalar, Wegovy’nin deneklerde %15 kilo kaybı sağladığını ortaya koymuştu. Wegovy kandaki şeker düzeyini de düşürüyor

ABD’de 1,350 dolara satılan Wegovy, bu ülkedeki sigorta şirketlerinin kapsamı içinde yer alıyor. Pahalı sayılabilecek ilacın sigorta kapsamına alınmasının nedeni kilo kaybı ile obezitenin yol açacağı çok daha masraflı hastalıkları engellediğinin ortaya çıkması.

İlacın Türkiye’de ruhsatı yok.

Wegovy’nin zayıflama ilacı olarak ABD ve Avrupa’da ruhsat alıp başarılı olmasıyla başka ilaçlar da piyasaya sürülüyor. Eli Lily firması Ozempic-Wegovy ikilisi gibi Mounjaro’nun ardından Zepbound’u tanıtmıştı. Her iki ilacın etkin maddesi ise Tirzepatide. Mounjaro tip 2 diabet için kullanılıyor. ABD’de daha yeni ruhsat alan Zepbound ise kilo kaybı için kullanılacak.