DÜNYADA İLK KEZ TAM GÖZ NAKLİ YAPILDI

0

DÜNYADA İLK KEZ TAM GÖZ NAKLİ YAPILDI

Ameliyat, ABD’de New York Üniversitesi Langone Health Hastanesi’nde gerçekleştirildi. 30 yaşındaki bir doktorun kadavrasından alınan göz, 46 yaşındaki bir elektrik teknisyenine nakledildi. Nakledilen gözün görme işlevini yerine getirip getirmeyeceği henüz belli değil.

Dünyada kornea nakli başarıyla uygulanıyordu ancak tam göz nakli yapılmamıştı.

Göz nakli yapılan Aaron James, 2021 yılında 7,200 voltluk bir yüksek gerilim hattına kapılmış ve yüzünün yarısını kaybetmişti. Olaydan sonra doktorlar James’in sol gözünü almak zorunda kalmışlardı. Ayrıca Aaron James’e 21 saat süren, 140 profesyonel sağlıkçının katkı verdiği bir ameliyatla yüz nakli yapılmıştı.

Hastanın sağ gözü görüyor.

Aaron James, göz nakli yapılmadan önce ameliyatı yapan ekibin lideri Dr Eduardo Rodrigez ile.

KÖK HÜCRE DE NAKLEDİLDİ

Tam göz nakli ameliyatını yapan doktorlar, nakledilen sol güzün sağlıklı olduğunu kan dolaşımına cevap verdiğini açıkladılar. Ameliyat sırasında ayrıca vericinin omur iliğinden alınan kök hücreler alıcı hastanın görme sinirlerine nakledildi. Bu, vücudun organı kabul etmesini sağlamak için yapıldı.

MİLYONLARCA ENGELLİYE UMUT OLACAK

Doktorlar, Aaron James’e nakledilen gözün görüp göremeyeceğini anlamak için bir süre beklemek gerektiğini belirttiler. Eğer nakledilen göz görme yetisine de kavuşursa elde edilen sonuç, milyonlarca görme engelli için büyük umut olacak. Hekimler ayrıca ameliyat sonrası yapılan takip sırasında insan gözünün nasıl iyileşmekte olduğuna dair çok önemli bilgiler elde edileceğini de belirtiyorlar.