İNSANIN EVRİMİ TEORİSİ YENİDEN YAZILABİLİR

0

İNSANIN EVRİMİ TEORİSİ YENİDEN YAZILABİLİR

Antropoloji bilimi dünyası, Homo sapiens takıntısından vazgeçebilir. Zira anlı şanlı bilim insanları zamanında dalga geçtikleri küçümsedikleri bir paleoantropoloji uzmanını ve kaşifi şimdi haklı bulmaya başladılar.

Bu kişi Lee Berger. Berger ABD doğumlu Güney Afrikalı paleoantropolog ve kaşif. Kaşif olarak National Geographic Derneği’ne çalışıyor. Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi öğretim üyesi. Güney Afrika’da pek çok yeni bulguların yanısıra asıl Johannesburg yakınlarındaki Rising Star Mağarası’nda Homo naledi türünü keşfetmesiyle tanınıyor. Lee Berger, Homo naledi türünün genellikle Homo sapienslere mal edilen becerileri olduğuna dair bulgular keşfettiğini açıklayınca paleoantropoloji dünyası bu görüşü reddetmişti.

Profesör Lee Berger
Rising Star Mağarası’nda bulunan bir Homo naledi kafatası

HOMO SAPIENS’TEN YÜZBİNLERCE YIL ÖNCE YAŞAYAN BECERİKLİ İNSANLAR

Son çalışmasıyla Lee Berger, Homo naledi türünün ölüme dair manalı uygulamalar yaptığını kanıtladı. Yani bu türe ait bir mezarlık buldu ve bu mezarlık dünyada bilinen en eski mezarlık. Mezarlık MÖ 400,000 yıllarından kalma. Bilim dünyasında atalarımız olarak kabul edilen Homo sapiens’in tarihi ise 100,000 yıl öncesine gidiyor.

Ayrıca söz konusu mağarada Homo sapiens’ten yüzbinlerce yıl önce yaşamış Homo naledi türünün başka becerileri de bulundu. Mağarada kasıtlı olarak düzleştirilen bir sütun üzerinde gometrik şekiller keşfedildi. Bunlar arasında diyez ya da hashdag olarak bilinen # şekli de var.

Lee Berger ve # şekliyle diğer şekillerin kazındığı mağara sütunu
Güney Afrika’daki Rising Star Mağarası’nda yapılan çalışmalardan bir enstantane

HOMO SAPIENS OLMAKLA ÖVÜNMEK MANASIZLAŞABİLİR 

Bilim dünyasında yaygın kanaat, Homo sapiens türünün büyük beyinleri sayesinde öteki türlere üstün geldiği ve medeniyeti kurduğu yolundaydı. Oysa MÖ 400,000li yıllarda yaşamış ölü gömen, geometrik şekiller çizen Homo naledi türünün beyni portakal büyüklüğündeydi.

Sonuçta paleoantropologlar, Lee Berger’in bulgularının insanın evrimine yönelik anlayışa meydan okuduğunu kabul ettiler. Berger, AFP’ye verdiği demeçte,

“Bu, insanların sembolik uygulamaların geliştirilmesinde benzersiz olmadığı, hatta bu tür davranışları icat etmemiş bile olabileceği anlamına gelir.” diyor.