PENTAGON: “BÖLGEDE DAHA GENİŞ BİR SAVAŞ CAYDIRILDI”

0

PENTAGON: “BÖLGEDE DAHA GENİŞ BİR SAVAŞ CAYDIRILDI”

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, BBC’nin Newsnight yayınında soruları yanıtladı. Tuğgeneral Patrick S Reyder, “şu anda gördüğümüz kadarıyla bu savaş İsrail ile Hamas arasında” diye konuştu. Pentagon Sözcüsü, Lübnan Hizbullahı’nın savaşa girmekten caydırıldığı yolundaki soruyu yanıtlarken “hükümetimizin ve savunma bakanlığımızın odaklandığı anahtar konu buydu” diye konuştu. Amerikalı general, bölgeye bu nedenle iki uçak gemisiyle vurucu güç gönderdiklerini belirtti.  Pentagon Sözcüsü, “evet, genel olarak söylersek bölgesel bir savaş caydırılmış durumda” dedi.

“HİZBULLAH SAVAŞA NİYETLİ DEĞİL”

BBC’nin ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü’yle yayını, Lübnan Hizbullah’ının lideri Hasan Nasrallah’ın konuşması ardından yapıldı. Hasan Nasrallah, 7 Ekim olayından sonra ilk kez yaptığı konuşmada, bölgesel bir savaş seçeneğinin masada olduğunu söylemiş, İsrail’i Lübnan’a saldırmaması konusunda uyarmış ve Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısından haberleri olmadığını belirtmişti.

Batılı ve İsrailli gözlemciler, Nasrallah’ın söz konusu konuşmasını değerlendirirken Hizbullah liderinin savaş niyeti olmadığı sonucuna varmışlardı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN ARAP ALEMİYLE TEMASTA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise çatışmaların başlamasından bu yana bölgeye yaptığı üçüncü ziyarette İsrail’deki temaslarının ardından Ürdün’e geçti. Blinken Ürdün’de Kral Abdullah’la görüşmesinin ardından başkent Amman’da Ürdün, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin temsilcisiyle seri görüşmeler yapıyor.