ÖLDÜREN ÖKSÜRÜK ŞURUBU SKANDALINDA “SKANDAL” CEZA

0

ÖLDÜREN ÖKSÜRÜK ŞURUBU SKANDALINDA “SKANDAL” CEZA

Endonezya’da 200 çocuğun ölümüne neden olduğu saptanan öksürük şurubunu üreten firmanın patronuna hapis cezası ve para cezası verildi. Afi Farma adlı firmanın patronu 2 yıl hapis ve 63,000 dolar para cezasına çarptırıldı.

Firmayı zehirli madde içeren ilaç üretmekle suçlayan savcılar, Afi Farma’nın patronu ve 3 yönetici hakkında 9 yıla kadar çeşitli hapis cezaları talep etmişlerdi.

SANAYİDE KULLANILAN ÇÖZELTİCİYİ İLAÇTA KULLANDILAR

Söz konusu firmanın ürettiği öksürük şurubunda çözeltici olarak kullanılan etilen glikol maddesi saptanmıştı. Öksürük şuruplarında diğer ilaçlarda çözeltici olarak genelde propilen glikol kullanıyor. Bu madde zehirli değil ancak sanayide tükenmez kalemlerde, boyalarda ve fren yağında kullanılan etilen glikol böbrekleri çökertiyor ve ölüme yol açıyor.

Dava sürecinde savcılar, Afi Farma firmasının zehirli madde içeren öksürük şurubunu test etmediğini belirtmişlerdi. Firmanın avukatları ise böylesine bir yasal zorunluluk bulunmadığını savunmuşlardı.

2022 yılından itibaren dünyada söz konusu ilacı kullanan 300 çocuk hayatını kaybetmişti. 200 çocuk Endonezya’da, 100 çocuk ise Gambia ve Özbekistan’da…

Dünya Sağlık Teşkilatı Endonezya ve Hindistan’da üretilen 6 öksürük şurubu için uyarı yayımlamıştı.