GOOGLE VARSAYILAN OLMAK İÇİN MUAZZAM ÖDEMELER YAPMIŞ

0

GOOGLE VARSAYILAN OLMAK İÇİN MUAZZAM ÖDEMELER YAPMIŞ

Teknoloji devi Google’ın, web ve mobil tarayıcılarda varsayılan arama motoru olmak için çeşitli firmalara 26,3 milyar dolar ödeme yaptığı belirlendi.

CNBC’nin haberine göre, durum Google’a karşı açılan federal antitröst davasında ortaya çıktı. Mahkemede yapılan kamuya açık bir sunuma göre, söz konusu meblağ, Google’ın “trafik edinme masrafları” arasında yer alıyor.

Google’ın akıllı telefonlarda mobil tarayıcılarda hangi firmaya ne kadar ödeme yaptığı açıklanmadı. Ancak en büyük ödemenin Apple’a yapıldığı belirtiliyor. Habere göre Apple’a ödendiği tahmin edilen meblağ 19 milyar dolar.

PİYASA DEĞERİNİN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ

Google’ın varsayılan olmak için harcadığı 26,3 milyar dolar, firmanın toplam piyasa değerinin %1,7’si. Ayrıca bu harcama arama gelirlerinin %16’sı.

Konuyla ilgili haberlerde söz konusu meblağ ile pek çok bilimsel araştırmanın finanse edilebileceği, yoksul ülkelerdeki altyapının geliştirilebileceği belirtiliyor. Bir hesaplama da şöyle: “Saniyede 1 dolar harcarsanız 26.3 milyar dolar harcamanız 820 yıldan fazla zaman alır.”

Google’ın varsayılan olma tutkusunun bedeli hakkında Türkiye’nin bütçesine göre fikir vermeye çalışırsak eğer; Türk parasıyla bütçemizin yaklaşık 5’te birine denk geliyor.