GAZZE: HASTANELERİN YAKIN ÇEVRESİ BOMBALANIYOR

0

GAZZE: HASTANELERİN YAKIN ÇEVRESİ BOMBALANIYOR

Bölgedeki ajansların derlediği bilgilere göre, İsrail Ordusu dünyanın nüfusu en yoğun alanlarından biri olan Gazze’yi şiddetli topçu ateşi altında tutuyor. Hava saldırıları da devam ediyor. Ayrıca tankların desteğindeki İsrail askerleri de kara harekatını genişletiyor.

Bölgedeki en dikkat çekici olaylardan biri, Gazze’de hastanelerin yakınlarındaki binaların bombalanmasıydı. İsrail, Gazze’deki Kudüs Hastanesi’nin boşaltılması yolunda bir mesaj vermişti. Bölgedeki Birleşmiş Milletler yetkilisine göre, Gazze’deki hastanelerin boşaltılması ve hastaların taşınması imkansız. Kudüs Hastanesi’nde 14,000 sivilin barınmakta olduğu belirtiliyor. Filistin Kızılayı’na göre Şifa Hastanesi’nde ise 50,000 kişi barınıyor.

SADECE KUZEYDE DEĞİL GAZZE’NİN DÖRT BİR YANINDA KARA ÇATIŞMALARI VAR

İsrail askerlerinin Gazze’ye değişik yönlerden girdiği yolunda bilgiler geliyor.

İsrail, 600’den fazla “askeri hedefe” saldırıldığını öne sürdü. Filistin medyası ise, militanların güneyde Han Yunus yakınlarında İsrail askerleriyle çatıştıklarını bildirdi. Gazze’deki sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, gece boyunca yaşanan çatışmalar ve yapılan saldırılarda 20 Filistinli can verdi. Hamas ve İslami Cihat, üyelerinin ayrıca Batı Şeria’da da İsrail askerleriyle çatıştığını duyurdular.

Gazze’de bir süredir kesik olan haberleşme pazar günü bir nebze normale dönmüştü. Ancak bölgedeki Telekom tedarikçisi kuruluş Paltel, İsrail saldırılarının kuzeyde yine internet ve telefon haberleşmesinin kesilmesine neden olduğunu bildirdi.

BIDEN TELEFONLA ARADI AÇIKLAMA HEMEN PEŞİNDEN GELDİ

Bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Arayan Biden’dı. Verilen bilgiye göre, ABD Başkanı İsrail Başbakanı’na daha fazla insani yardıma izin vermesi için baskı yaptı. Bu görüşmeden bir süre sonra İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi birkaç gün sonra Gazze’ye insani yardımların akışında ciddi artışlar olacağını duyurdu.

Uluslararası camianın batı kanadı İsrail’e ateş-kes yerine “insani yardım için duraklama” çağrısı yapıyor. Hamas, insani yardımların ulaştırılması ve dağıtılması için 5 gün talep ediyor ve karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını gündeme getiriyor. Rehinelerle ilgili olarak Katar’ın arabuluculuğunda görüşmeler yapılıyor. İsrail Hükümeti’ne göre, Hamas’ın elindeki rehineler arasında 25 ülkeden insanlar var. Bu kişilerin 54’ü Taylandlı.

Fotoğraflar AP Photo