GAZZE’DE MEÇHUL ÖLÜ OLMAMAK İÇİN ÇARE

0

GAZZE’DE MEÇHUL ÖLÜ OLMAMAK İÇİN ÇARE

Gazze’de bazı aileler, toplu mezarlara isimsiz gömülmemek için kimliklerinin yazıldığı bileklikler takmaya başladılar.

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, bu ailelerden biri de Daba ailesi. Ailenin babası 40 yaşındaki Ali El Daba, kendisi, 7 çocuğu ve eşi için bileklikler alıp hazırladı. Ali El Daba, en kötüsüne hazırlandığını belirtiyor. “Bir şey olursa, bu bileklikler tanınmalarını sağlayacak” diyor.

Gazze’de isimsiz defnedilmemek için başvurulan bir başka çare ise kollara kimlikleri yazmak. Aileler özellikle çocuklarını bu şekilde tanınır kılmaya çalışıyorlar.

AİLENİN TAMAMININ ÖLMESİ OLASILIĞINA KARŞI ÇARE

Gazze’deki aileler, aynı anda topluca ölmemek için de yaygın olarak birbirlerinden ayrılıyorlar. Aile kalabalıksa bölünüyorlar, farklı mekanlarda barınıyorlar. Reuters’in görüştüğü Daba ailesi de bu yönteme başvuranlardan. Baba Ali, üç çocuğu ile Gazze’nin güneyinde barınıyor. Eşi Lina ise 2 oğlu ve iki kızıyla Gazze’nin kuzeyinde kalıyor.

Gazze’de yoğun bombardımanlarda ölü sayısı çok olduğu ve morg imkanı artık kalmadığı için insanlar toplu mezarlara gömülüyor. Bu süreci din adamları yönetiyor. Definden önce sağlık görevlileri, cesetlerden kan örneği alıyor, fotoğraf çekiyor ve cesede numara veriyor.