‘Kalp hastalığı riskini azaltmak’ için tırmanılması gereken merdivenlerin tam sayısı ortaya çıktı

0

‘Kalp hastalığı riskini azaltmak’ için tırmanılması gereken merdivenlerin tam sayısı ortaya çıktı

Araştırmacılar, merdiven çıkmanın özellikle “mevcut fiziksel aktivite tavsiyelerine ulaşamayan” kişiler için faydalı olabileceğini söyledi.

Bir araştırma, günde 50 merdiven çıkmanın kalp hastalığı riskini azalttığını gösterdi.

ABD’li araştırmacılar , günde 50 merdivenin, ölümcül duruma yakalanma olasılığını beşte bir oranında azalttığını da buldu.

New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nden Dr Lu Qi , merdiven çıkmanın yeterince egzersiz  yapmayan insanlar için hızlı bir çözüm olabileceğini söyledi .

“Kısa aralıklarla yüksek yoğunluklu merdiven çıkma, kalp-solunum kondisyonunu ve lipit profilini iyileştirmenin zamandan tasarruf sağlayan bir yoludur.

“Bu özellikle mevcut fiziksel aktivite tavsiyelerine ulaşamayanlar arasında geçerli.

“Bu bulgular, genel popülasyonda aterosklerotik kardiyovasküler hastalık için birincil koruyucu önlem olarak merdiven çıkmanın potansiyel avantajlarını vurgulamaktadır.”

Atherosclerosis dergisinde yayınlanan son çalışma, merdiven çıkmanın insanların aterosklerotik kardiyovasküler hastalık olasılığını nasıl etkilediğini inceledi.

Araştırmacılar, ortalama 12 buçuk yıl boyunca takip edilen 450.000 İngilizden elde edilen verileri analiz etti.

Günde kaç merdiven çıktıkları soruldu ve genetik faktörlere ve aile geçmişine dayalı riskleri de hesaplandı.

Her gün merdiven çıkmayı bırakan kişilerde aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskinin üçte bir oranında arttığı görüldü.

Öte yandan, günde 6.000 ila 9.000 adım yürümenin kalp hastalığı  riskini , yalnızca 2.000 adım yürümeye kıyasla yüzde 50’ye kadar azalttığını da gösteriyor.