YERLİ VE MİLLİ Mİ? DURUN BİR DAKİKA!

0

YERLİ VE MİLLİ Mİ? DURUN BİR DAKİKA!

Marka olarak yakından tanıdığımız, yıllardır ürünlerini tükettiğimiz ve de Türk firmalarına ait olduğunu sandığımız pek çok markada artık durum öyle değil. Küresel sermayenin güçlü firmaları ya markalarımızı satın alıyor ya da isimlerinden dolayı yerli sandığımız markalar başından beri yabancı firmalara ait.

İşte bazı örnekler:

ATASUN OPTİK

Gözlük ve optik sektörünün önde gelen firması Atasun Optik, isminden ötürü yerli ve milli sanılıyor. Ancak Firma Hollanda merkezli Grandvision şirketinin.

ACE

ACE bir Türk girişimi olarak biliniyor ama İtalyan Fater şirketinin malı. Fater ise bu sektörün küresel devi Procter and Gamble ile Gruppo Angelini’nin ortak girişimine dahil bir firma.

DAMLA SU

Damla Su, su piyasasının yeni firmalarından sayılır. Bursa’daki kaynaktan çıkan suyu pazarlayan firmanın sahibi içecek sektörünün küresel devi Coca Cola…

YUMOŞ

Yumoş… Adıyla sanıyla yerli sanılıyor. Yaklaşık 40 yıldır piyasada yer alan Yumoş markası da bir küresel dev şirkete ait. Marka İngiltere merkezli Unilever PLC’nin malı.

HACI ŞAKİR

Hacı Şakir’e ne demeli? İsmi bu kadar yerli olan marka aslında Kırım’da kuruldu. Yine de Türkiye menşeyli sayılır. 1889’da Hacı Ali Bey tarafından kuruldu. Hacı Ali Bey ailesiyle birlikte 1915’te İstanbul’a göç etti. Hacı Şakir markaSı 1927 yılında Atatürk tarafından onaylandı. 1999’dan beri yine küresel bir dev olan Colgate’e ait. 

YUDUM

Yudum da yerli olarak piyasaya giren kıdemli bir marka. 1975 yılında Komili ailesi tarafından kuruldu. 1995’te Unilever’e satıldı. Ardından el değiştirerek 16 yıl önce Savola firmasının markası oldu.

CEVAHİR AVM

Cevahir AVM de yerli ve milliydi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cevahir Holding tarafından ortak girişimle inşa edilmiş ve hizmete açılmıştı. Ancak 2006 yılında Kuveyt Devlet Hazinesi’ne satıldı. Daha sonra İngiltere merkezli bir Kuveyt firması olan ST. Martins Property’nin malı oldu.