DEPREM KÜÇÜKTÜ AMA UYARISI GÜNDEM OLDU

0

DEPREM KÜÇÜKTÜ AMA UYARISI GÜNDEM OLDU

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’ndeki Sacramento-Isleton bölgesinde 18 Ekim Çarşamba günü 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Olaydan sonra deprem değil, uyarısı çok konuşuldu.

Zira bölge sakinleri ilk defa gerçek bir deprem için uyarılmışlardı. 

BU KEZ TATBİKAT DEĞİLDİ

Depremin meydana geldiği yerdeki Kaliforniyalılar sabah saat 9.30’a doğru akıllı telefonlarına yüksek sesli bir uyarı aldılar. Uyarıda “Deprem Saptandı! Çök, Kapan, Tutun. Kendini Koru.” Yazıyordu. Birleşik Devletler Kaliforniya’da uygulamayı akıllı telefonlarına uygulamayı indirenler daha önce pek çok defa bu uyarıyı almışlardı. Ancak bu uyarıların sonunda “Bu Bir Tatbikattır” ibaresi yer almaktaydı. Bu kez uyarı gerçekti ve yaklaşık 10 saniye sonra sarsıntı hissedildi. Can kaybı, yaralanma veya hasar meydana gelmedi.


10 SANİYE ÖNCESİNE KADAR UYARABİLİYOR

ABD’de Birleşik Devletler Jeoloji Servisi’nin (USGS) kurduğu ShakeAlert adlı sistem, gelen bir depremi 10 saniye öncesine kadar saptayıp bölgede yaşayanları uyarıyor. Depremi önceden tespit etme zamanı, merkez üssünün en yakın sismometre istasyonuna yakınlığı, depremin türü gibi faktörlere göre değişiyor. 

USGS’in ShakeAlert sistemi 4,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde uyarı gönderiyor. Son Isleton depreminde ise sistem 5,7 büyüklüğünde bir deprem öngördü ve bu nedenle uyarı verdi. Depremse 4,2 büyüklüğündeydi.

Olay bölgede önceden planlanan deprem tatbikatından bir gün önce meydana geldi. Tatbikat uyarınca Kaliforniya Sacramento bölgesi sakinleri yine uyarı aldılar. Ancak bu kez uyarının sonunda “Bu Bir Tatbikattır” ibaresi yer aldı.