ABD BAŞKANI BIDEN ORTADOĞU’YA GİDİYOR. GAZZELİLERE İNSANİ YARDIM KONVOYU YOLDA.

0

ABD BAŞKANI BIDEN ORTADOĞU’YA GİDİYOR. GAZZELİLERE İNSANİ YARDIM KONVOYU YOLDA.

Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, ülke içindeki programını iptal ederek 18 Ekim Çarşamba günü önce İsrail’e ardından da Ürdün’e gitmeye karar verdi. Açıklama ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby’den geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail’de Başbakan Netanyahu ve diğer yetkililerle bir araya gelerek süresi 7 saati aşan bir görüşme yaptı.

Halen İsrail’de temaslar yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Başkan Biden’in İsrail Başbakanı Netanyahu ve diğer yetkililerle görüşmeler yapacağını bildirdi. Verilen bilgiye göre, ABD Başkanı, İsrailli yetkililerden Gazze’de sivil kayıpları nasıl en aza indireceklerini işitmek istiyor. Ayrıca Biden, İsrail’in Gazzelilere insani yardımın ulaştırılmasına izin vermesini de talep edecek.

Washington kaynaklı haberlere göre, ABD, daha geniş bölgesel bir savaşın önlenmesi için İsrail nezdindeki girişimlerin yanısıra Arap devletlerini de bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda ABD Başkanı, İsrail’den sonra Ürdün’e geçerek burada Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşecek.

İNSANİ YARDIM KONVOYU YOLA ÇIKTI 

İsrail’in Gazze’ye tam anlamıyla abluka uygulamasının ardından bölgede su, elektrik yokluğu sürerken ve tıbbi malzeme stokları tükenirken Gazzelilere insani yardım ulaştırılması umudu doğdu. İnsani yardım malzemelerinden oluşan kamyonlar Mısır’dan Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Refah, Gazze’nin Dünya’ya açılan tek kapısı olma özelliği taşıyor. Mısır’daki görgü tanıkları,insani yardım konvoyunda 160 kamyon saydıklarını bildirdiler. Bu arada İsrail’in insani yardımın ulaştırılmasına izin verilmesi için diplomatik temaslar da sürüyor.