UNESCO, Çalınan Kültürel Eserler Sanal Müzesi Kuruyor 

0

UNESCO, Çalınan Kültürel Eserler Sanal Müzesi Kuruyor 

Birleşmiş Milletler kültür organı UNESCO, kaçakçılık ve kültürel mirasın benzersiz önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan, çalıntı kültürel eserlerden oluşan sanal bir müze kurma planlarını duyurdu.

Ziyaretçiler, eserlerin ayrıntılı 3 boyutlu görüntülerini içeren bir dizi sanal alanda gezinebilecek ve her birine, yerel topluluklardan hikayeler ve tanıklıklar da dahil olmak üzere, eserlerin benzersiz kültürel önemini açıklayan materyaller eşlik edecek.

Bu proje, dünya çapındaki müzelerden, koleksiyonlardan ve arkeolojik alanlardan çalınan kültürel objeleri içeren 2,5 milyon dolar değerinde 52.000’den fazla eserin listelendiği UNESCO ve INTERPOL tarafından ortaklaşa yürütülecek.

Sanal müzenin 2025’te açılması bekleniyor.

UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay, “Çalınan her eserin veya parçanın arkasında, koruyucularından koparılmış, araştırmaya erişilemez hale getirilmiş ve artık unutulma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tarih, kimlik ve insanlık parçası yatıyor” dedi.

Azoulay, Paris’teki ulusal temsilciler toplantısında yaptığı konuşmada, “Bununla amacımız, bu eserleri yeniden ilgi odağı haline getirmek ve toplumların kendi miraslarına erişme, onu deneyimleme ve kendilerini bu mirasta tanıma haklarını yeniden tesis etmektir.” dedi.