Rusya’da, sirenlerle olası bir nükleer saldırı uyarısında bulunuldu.

0

Rusya’da, sirenlerle olası bir nükleer saldırı uyarısında bulunuldu.

Ülkede, TV ve radyo yayın kanalları konuyla ilgili mesajlar verdi.

Rusya’nın ülke çapındaki tatbikatı, sıkıyönetim yasasını da yürürlüğe koydu.

Acil durum alarmı, Moskova saatiyle 10.30’da ülke genelindeki tüm bölgesel ve belediye düzeylerinde net bir şekilde çaldı .

Rusya’nın ülke çapındaki tatbikatı, konut tesislerinin yüzde 70’e yakınının tahrip edildiği iddiasıyla sıkıyönetim yasasını yürürlüğe koydu.

Daha önce bazı bölgelerde daha küçük acil durum sistem kontrolleri yapılmış olsa da bugün ülke çapında ilk test gerçekleşti.

Rusya güvenlik servisine bağlı Baza Telegram kanalı şunları söyledi: Geniş çaplı kontroller, “Rusya sınırlarına yakın nükleer güce sahip güçler de dahil olmak üzere artan silahlı çatışma tehlikesinden” kaynaklanıyor.

Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Siren sesini duyduğunuzda sakin olmanız ve paniğe kapılmamanız, halka açık herhangi bir kanalı veya radyoyu açıp televizyonu açmanız ve bilgilendirme mesajını dinlemeniz gerekiyor.

“Uyarı sistemi, doğal veya insan yapımı nitelikte bir tehdit veya acil durum durumunda nüfusa zamanında bir sinyal iletmek üzere tasarlanmıştır.”

Acil durum uyarı testleri, Rusya savunma bakanlığının 31 Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü iddia etmesinden sadece birkaç saat sonra gerçekleşti.

Savunma bakanlığı Telegram’da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kiev rejiminin Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere yönelik terörist saldırı girişimleri durduruldu.”

Ancak ulusal güvenlik avukatı ve jeopolitik analist Irina Tsukerman The Express’e şunları söyledi : “Putin, NATO’nun nükleer veya başka büyük ölçekli bir saldırı olasılığı konusunda ciddi bir endişe duymuyor.

“Sıkıyönetim uygulaması, Putin’in Rusya’yı dış etkilerden izole etmeye ve baskı altına almaya devam ettiği bir dönemde özellikle faydalıdır.

“Mevcut koşullar, öfkeyi liderlikten uzaklaştırmak ve gelecek daha fazla ve muhtemelen uzun vadeli kısıtlamalar için kitlelerden destek almak için Batı’nın sorumluluğunu bir bahane olarak kullanan bir baskının makul bir şekilde inkar edilmesine izin veriyor.

“Gerçekte Rusya nükleer bir saldırıya hazırlanmıyor; sıkıyönetim gibi uzun vadeli iç kısıtlamalar uygulamaya hazırlanıyor.”