Olgun muz yemeyin! Ham muz, bağırsaklardaki dost  bakterileri besler!

0

Olgun muz yemeyin! Ham muz, bağırsaklardaki dost bakterileri besler!

Muz, daha yumuşak ve tatlı olduğunda kesinlikle daha çekici görünüyor.

Ancak diyet gurusu Dr Micheal Mosley, muzları daha erken yemeyerek sağlık açısından  faydalarını  kaçırdığınızı  savunuyor. .

Mosley’e göre, bunun nedeni, yeşil muzların “bağırsakta kolaylıkla parçalanmayan ancak daha çok lif gibi davranan” dirençli nişastadan oluşmasıdır.

Dr Mosley, dirençli nişastanın kan şekerinde o kadar büyük bir artışa neden olmadığını, çünkü onu daha az emdiğinizi söyledi.

Bunu içeren gıdaların aynı zamanda ” bağırsaklarınızdaki dost bakterileri de beslediğini” ekledi.

Bu bakteriler çok önemlidir çünkü “dirençli nişastayı bütirat adı verilen bir yağ asidine dönüştürürler”.

Diyet gurusuna göre bütirat, cildinizi öldürücü kolon kanserine karşı korumanın yanı sıra bağırsaklarınıza başka şekillerde de fayda sağlayabilir.

Dr Mosley, yeşil muzlarda ve diğer gıdalarda bulunan dirençli nişastanın bağırsaklarınıza olduğu kadar karaciğerinize de yardımcı olabileceğini gösteren yeni araştırmalara değindi.

Çin’deki Şanghay Altıncı Halk Hastanesi’ndeki araştırmacılar , karaciğerde yağ birikmesi anlamına gelen alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan 200 kişiyi çalışmaya aldı.

Çalışmaya katılan hastalara dört ay boyunca günde iki kez mısır veya mısırdan yapılmış dirençli nişasta tozu verildi.

Bulgular, nişastalı toz kullanmayanlara kıyasla karaciğerlerinde yüzde 40 daha az yağ bulunduğunu gösterdi.

Dr Mosley, her gün toz tüketen katılımcılarda karaciğer enzimlerinin ve hastalıkla ilişkili inflamatuar faktörlerin düzeylerinin de azaldığını ekledi.

Dr Mosley , “İyi haber şu ki, yulaf, baklagiller ve yeşil muz yiyerek dirençli nişasta tüketiminizi kolayca artırabilirsiniz” diye yazdı.

Dirençli nişastanın bir diğer iyi kaynağı da makarnadır; ancak taze pişmiş bir kase makarna değil.

Dr Mosley, pirinci, makarnayı veya patatesi pişirmenin , soğutmanın ve yeniden ısıtmanın karbonhidratlı temel maddeleri bağırsak ve karaciğer dostu nişastaya dönüştürebileceğini söyledi.

Makarnanızı yeniden ısıtmak bir zevk gibi görünse de araştırmalar, rahatlatıcı karbonhidratı makarnaya koymadan önce soğumaya bırakmanın kilo kaybına yardımcı olabileceğini de öne sürüyor .