Einstein’ın teorisi yaşlılığı yeni boyutlara taşıyor; Ne kadar yüksekte yaşıyorsanız o kadar hızlı yaşlanırsınız

0

Einstein’ın teorisi yaşlılığı yeni boyutlara taşıyor; Ne kadar yüksekte yaşıyorsanız o kadar hızlı yaşlanırsınız

Fizikçiler yukarılarda yaşamanım kişiyi daha hızlı yaşlandıracağını keşfettiler.

Bu riskten kaçınmak için toprağa yakın kalın.

Amerikalı bilim insanları, Einstein’ın görelilik teorisine atıfta bulunarak, bir gökdelenin en üst katında yaşıyorsanız, zemin katında yaşayanlardan daha hızlı yaşlanabileceğinizi iddia etti.

Colorado’daki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, Dr. Albert Einstein’ın görelilik teorilerinden birinin, Dünya’dan ne kadar uzaktaysanız zamanın o kadar hızlı geçeceğini söyleyen teorisinin insan ölçeğinde bile işe yaradığını gösterdi.

Bu keşif, ilk olarak Einstein tarafından öne sürülen ve saatlerin yerden uzaklaştıkça daha hızlı çalıştığı yönündeki teoriyi doğruluyor; bu, ileri hareketin yüksekliği dengelemesi nedeniyle uzay roketlerinde ve uçaklarda işe yarayan bir olgudur.

NIST’teki fizikçiler, dünyanın en hassas saatlerinden birini kullanarak, sadece yukarı çıkmanın bile sizi daha hızlı yaşlandıracağını keşfettiler.

Saatlerden biri bir adım daha yükseğe kaldırıldığında, saniyenin çok küçük bir kısmı kadar da olsa biraz daha hızlı aktığını buldular.

Yani yukarıya doğru sadece birkaç adım atmanın, saniyenin 90 milyarda birini 79 yıllık bir ömre çıkaracağını söylediler.

Merdivenlerin tepesine yaklaşık 3 metre kadar çıkıldığında saniyenin 900 milyarda biri kadar daha hızlı yaşlanılır. Araştırmanın yazarlarından James Chin-Wen Chou, hayatınızı 102 katlı Empire State Binası’nın (1250 feet) tepesinde geçirirseniz saniyenin 104 milyonda birini kaybedeceğinizi söyledi.

Araştırmacılar deneyleri için, 3,7 milyar yıl boyunca zamanı bir saniye içinde tutabilen “kuantum mantığı” atom saatlerini kullandılar.

Yüksek irtifalardaki saatlerin daha az yerçekimi kuvvetine maruz kaldıkları için daha hızlı çalıştıkları teorisini kanıtladılar.