Araştırma: Akdeniz diyeti demans riskini neredeyse dörtte bir oranında azalttıyor.

0

Araştırma: Akdeniz diyeti demans riskini neredeyse dörtte bir oranında azalttıyor.

Araştırmacılar, Birleşik Krallık’ta 40 yaş üstü yaklaşık 60.300 kişiye bir günde yedikleri yiyeceklerin neler olduğu sorulduğunda onları inceledi.

Cevapları, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde popüler olan, meyve ve sebze, baklagiller ve makul miktarda şarap içeren sağlıklı Akdeniz diyetine benzerlikleri açısından derecelendirildi  .

Bu tür yiyeceklerden en yüksek puanı alanların, diyete en az uyum gösterenlere kıyasla demans geliştirme olasılığı yüzde 23 daha azdı.

Akdeniz tarzı beslenmenin, vücutta ve beyinde demansla bağlantılı iltihaplanmayı azalttığına inanılıyor.

Belfast Queen’s Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Claire McEvoy şunları söyledi: ‘Çoğu insan, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı sürdürmenin yaşlanma sırasında hafızayı ve düşünme yeteneklerini koruyabileceğinin farkında değil.

‘Bu önemli çalışma, daha fazla sebze, meyve, balık ve zeytinyağı yemenin ve daha az işlenmiş gıda, şekerli gıda ve kırmızı et yemenin, Birleşik Krallık nüfusumuzda gelecekte demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.’

Önceki çalışmalar, Akdeniz diyetinin demans riskini azaltıp azaltmadığına dair karışık sonuçlar göstermişti.

Ancak bu, ortalama dokuz yıl boyunca sağlık durumları takip edildiğinde bu durum tanısı konan 882 kişiyi kapsayan, gerçekleştirilen en büyük çalışmalardan biri.

Çalışmadaki her kişi, olağan diyetleri hakkında bir fikir vermek için, önceki 24 saat içinde ne yediklerine ilişkin farklı zamanlarda bir ila beş anket doldurdu.

200’den fazla yiyecek ve 32 içeceğin yanı sıra yedikleri porsiyonlardan oluşan listeden yaptıkları seçimlere, Akdeniz diyetine ne kadar yakın olduklarına ilişkin 13 üzerinden bir puan verildi.

Puanlanan 13 kategori arasında deniz ürünleri, baklagiller ve sert kabuklu yemişler yer alıyor; kırmızı et ve şekerli içecekler gibi belirli öğeleri çok fazla yemezlerse insanlar daha yüksek puan alıyor.

Bu puanlama sistemi altında, Akdeniz diyetine düşük, orta ve yüksek bağlılık olmak üzere üç gruba ayrıldılar.

En yüksek kategoridekilerin demans geliştirme olasılığı, en düşük puana sahip grupla karşılaştırıldığında yüzde 23 daha azdı.

400 gram sebze için bir puan almak gibi, insanların yalnızca her Akdeniz yemeğinden belirli bir miktara ulaştıklarında puan aldıkları iki biraz farklı puanlama sisteminde, demans riskinin daha düşük olduğu da görüldü.

Bu, Akdeniz diyetinde en yüksek puanı alan grup için en düşük puan alan grupla karşılaştırıldığında yüzde 14 daha düşük bir riskti.