Gerçekten Seven Çiftlerde ve Romantik İlişkilerde Kilo Alma Tetikleniyor

0

Gerçekten Seven Çiftlerde ve Romantik İlişkilerde Kilo Alma Tetikleniyor

Mutlu çiftlerin birbirlerini sevdiklerinde kilo aldıkları fikri biraz abartılı gibi görünse de şaşırtıcı bir şekilde bu ifadeyi destekleyen kanıtlar var. Çeşitli araştırmalara  göre ilişkilerinde/evliliklerinde mutlu ve tatmin olduklarını belirten çiftlerin kilo alma olasılıkları daha yüksekti.

Kuzey Carolina Üniversitesi’nin 8.000’den fazla kişinin kilo ölçümlerini takip ettiği araştırmada , evli bir kadının evliliğinin ilk 5-6 yılı boyunca ortalama 24 kilo alabileceği sonucuna varıldı. Ayrıca partnerleriyle yaşayan ancak evli olmayan kadınlar 22 kilo alırken, partnerleriyle birlikte yaşamayan kadınlar ise yalnızca 13 kilo aldı.

Çalışma aynı zamanda erkeklerin bekarlıktan ilişki yaşamaya geçiş sırasında kilo aldığını ve diğer yarısıyla 2 yıldan fazla birlikte yaşayan erkeklerin, diğer yarısıyla 2 yıldan fazla birlikte yaşayan erkeklere göre 25 kilodan fazla kazanma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. partneriyle birlikte yaşamamak.

Çalışma, romantik ilişkiler ile obeziteyle ilişkili sonuçların sayısı arasında güçlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaştı. Bununla birlikte, uzun süreli romantik ilişkilerde kilo alımı belirgin olmasına rağmen, sigara ve alkol kullanımında önemli bir azalma oldu; bu da çiftlerin daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye istekli olduklarını gösteriyor.

Yeni evli çiftlerde kilo almanın mutluluklarının olumlu ya da olumsuz bir yansıması olup olmadığını incelemek için Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından daha fazla araştırma yapıldı. Araştırmada 4 yıldan uzun süredir evli olan çiftler takip edildi ve onların duygusal sağlıkları ile stres düzeyleri incelendi. Yakın zamanda mutlu bir evlilik yapan çiftlerin kilo alma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu, eşleriyle mutlu olmadıklarını bildiren çiftlerin ise kilo alma ihtimalinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Araştırma, mutlu çiftlerin başka bir partneri etkileme ihtiyacı duymadıkları için daha fazla kilo aldıkları ve kendilerini daha mutlu hissettikleri sonucuna ulaştı. İlişkilerinde mutsuz olan çiftler ise stres nedeniyle daha fazla kilo alamazlar.

New England Journal of Medicine tarafından yapılan bir  araştırma, evli çiftlerde kilo alımının da bulaşıcı olduğunu gösterdi. Partnerlerden biri kilo alıyorsa diğer partnerin de kilo alma ihtimali %37’dir. Çünkü birlikte çok fazla vakit geçirdikleri için birbirlerinin alışkanlıklarına uyum sağlıyorlar.  İlişkilerinde mutsuz olabilecek çiftler birlikte vakit geçirmekten kaçınırken, birbirlerinin yeme alışkanlıklarına uyum sağlamak da zorlaşıyor.

Araştırmayı yürüten kişiler, çiftlerin sosyal ortamını, alışkanlıklarını ve ortak aktivitelerini analiz ederek , karşılıklı kilo almanın, her iki bireyin de yeme alışkanlıklarıyla birbirini psikolojik olarak etkilemesinden kaynaklandığı sonucuna ulaştı .