SÖYLEŞİ/ Selin SUNAL/ YAZAR

0

SÖYLEŞİ / Selin SUNAL / YAZAR

“Savaşları, çocuklara verilen zararları birçok kötü, üzücü olayı silmek isterdim.”

İzmirli yazar Selin  Sunal ile  yazarlık serüvenini, romanı  ‘Beni Kendimle Bırak’ı  ve projelerini konuştum. İyi okumalar. 

’Beni Kendimle Bırak’ sizin ilk romanınız. Yazmaya başlamaya nasıl karar verdiniz?

✍️Kendimi bildim bileli yazarım. Aklıma ne gelirse gelsin söz olur, bir dörtlük olur hemen bir yere not alırım. Liseden beri yazdığım hikayelerim var. Yazmak benim yıllardır hayatımda zaten. Kitap yazmakta uzun süredir aklımda vardı. Sadece fırsat yaratamıyordum. Tam bu dönemde pandemi patlak verdi ve ben krizi fırsata çevirdim. İş hayatında uzaktan çalışmaya geçtik ve ben ciddi anlamda romanımı yazmaya başladım. İlk temeller 2020 yılında atıldı diyebilirim.

Yazmak sizin için nasıl bir duygu? Hayatınızın neresinde konumlandırıyorsunuz?

✍️Yazmak benim için bir tutku, nefes alış biçimi, özgürlük, keyif, mutluluk. Yazarken başka bir evrene yolculuk yapıyor gibiyim. Sahip olduğum mesleğim sağ kolumsa yazarlık sol kolum. Yazmadan durabileceğimi hiç sanmıyorum. Hayatımın odak noktasında ilk beşe kesinlikle girer.

Kitabınızdan bahsetmeye devam edecek olursak, ‘Beni Kendimle Bırak’ta geçmişiyle hesaplaşmak zorunda kalan başarılı bir iş kadını olan Beril’in başından geçenleri okuyoruz. Beril’de ya da romandaki diğer karakterler de sizden bir parça var mı?

✍️Bu soru ile sık sık karşılaşıyorum ve en sevdiğim sorulardan biri. Her zaman dediğim gibi her yazar mutlaka kendi hayatından etkilenir, yazdıklarına bir şeyler serpiştirir. Kitaplar çoğu zaman yazarın aynasıdır. Evet baş karakter Beril’de benden tabi ki izler var.  Hayatımda imzası olan bazı kişilerden ufak dokundurmalar da yaptım. Ancak günün sonunda büyük çoğunluğu kurgu diyebilirim.

Birbiriyle bağlantılı uzun bir soru sormak istiyorum. Başucu kitaplarınız neler? Örnek aldığınız yazar ya da yazarlar kimler? Yazmak için nasıl bir ortamı tercih edersiniz?

✍️Ben ilk okumaya Gülten Dayıoğlu ile başladım, benim idolüm kendisidir. Kesinlikle Gülten Hocamı çok ayrı bir yere koyuyorum, kendisine imzalı kitabımı da ulaştırdım, bu konuda benden mutlusu yok. Başucu kitabım da kendisinin yazdığı ’’Yeşil Kiraz”’dır. Hala döner döner okurum. Bunun dışında saymam gerekirse İpek Ongun, Canan Tan, rahmetli Duygu Asena , Zülfü Livaneli diyebilirim. Yabancı Yazar olarak da  Sarah Jio, ve Debbie Macomber diyebilirim. Diğer sorunuza gelince yazmak için özel bir ortama ihtiyaç duymuyorum ben. Yani öyle filmlerde ki gibi bir sahil kasabasında inzivaya çekilmeye ihtiyacım yok.  İlham nerede gelirse, canım nerede yazmak isterse takarım flashımı yazarım. Tamamen spontane gelişir.

Bu söyleşi için sizinle ilgili araştırma yaptığımda, lise yıllarından beri hikaye  yazdığınızı  ve  aktif olarak da  hikaye yazmayı da sürdürdüğünüzü öğrendim. Hikayelerinizi tek bir kitap altında toplamak gibi bir düşünceniz var mı?

✍️Şimdilik planlarımda 3 ayrı roman var. Öncelikle “Beni Kendimle Bırak” devamını yazacağım, kitabı okuyanlar bilir çok ortada soru işaretleri ile bıraktığım bir final var devamını yazmak illa ki şart. Sonra kitabın içinde bir karakter var onun hikayesini yazmayı düşünüyorum. Son olarak da tanıdığım birinin biyografisini yazacağım, hani derler ya anlatsam roman olur diye kesinlikle öyle bir durum söz konusu. Bunlardan sonra bir hikaye kitabı çıkar mı bilmiyorum, evet hikaye yazmayı da seviyorum ama sanırım onları kitap haline getirmek pek planlarımda yok. Hikayeleri daha çok kendim için yazıyorum galiba 🙂

Selin Sunal kimdir ? Kendisine en çok hangi sıfatı yakıştırır?

✍️Selin Sunal 40 yaşında, doğma büyüme İzmir’li. Gerçek mesleği ekonomistlik olan, diğer kimliği yazarlık olan, ilk romanını çıkarmış , evli 2 prenses annesi biri diyebilirim özetle. Haftada 1 kitap okurum, vizyondaki filmleri takip ederim, sahnelenen tiyatro oyunlarını takip ederim. Kültürel yönüm kuvvetlidir. Enerjik , hayat enerjisi yüksek, konuşmayı, yaşamayı seven, iyimser, pozitif, sıcakkanlı, dost canlısı,  kızlarına aşık biriyim. Artık bunlara hangi sıfatlar uyarsa.

Gelecek projeleriniz neler, isminizi nerelerde göreceğiz?

✍️Az önce de söylediğim gibi kitap yazmaya devam edeceğim. Hikayelerim ile yarışmalara katılmaya devam edeceğim. Kitabımı senaryo haline getirdik, senaryo yarışmalarında şansımızı deneyeceğiz. Bunun dışında katılacağım kitap fuarları var.” Beni Kendimle Bırak” 2.baskıyı yaptı, 2.baskının tanıtımı için yoğun bir program beni bekliyor.

Röportajlarımdaki klasik sorumdur size de sormak isterim. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

✍️Bir kere geçmişe dönmek isterdim. Çünkü bazı şeyleri yapmak için geç kaldım. Daha erken olması gerekirdi. Hayatım ile ilgili değiştirmek istediğim şeylerde var tabi. Onun dışında bende klasik bir cevap vereyim savaşları, çocuklara verilen zararları birçok kötü, üzücü olayı silmek isterdim.

Sorularıma verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

✍️Öncelikle bende bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum. Herkesten ricam kitabımı lütfen alıp okuyun, benim dünyama yolculuk yapın. Sonra da sosyal medyadan beni bulup kitap yorumunuzu gönderin. Yorumlara çok önem veriyorum ve mutlaka paylaşıyorum. Sevgi ile, edebiyat ile kalın.