İçerdiği yüksek şeker nedeniyle eleştirilen karpuzun birçok fayda sunduğu ortaya kondu.

0

İçerdiği yüksek şeker nedeniyle eleştirilen karpuzun birçok fayda sunduğu ortaya kondu.

Araştırmalar, karpuzun potansiyel olarak ağrılı kasları yatıştırdığını , cildi iyileştirdiğini ve hatta kanser riskini azalttığını  gösteriyor .

Diyetisyenerin de aralarında bulunduğu uzmanlar özellikle karpuz çekirdeklerinin çeşitli besinlerle dolu olduğunu söyledi .

Karpuz çekirdeğinin doğal bir manganez, fosfor, potasyum, protein, folat, esansiyel yağ asitleri, demir ve çinko kaynağı olduğu belirtiliyor .

Manganez beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurken, fosfor sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olur ve sindirimi iyileştirir.

Northwestern Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde beslenme profesörü Christina Meyer-Jax’e göre karpuz, ‘hastalıkları önleyen ve genel sağlığı destekleyen temel antioksidan besinler’ içeriyor. Karpuzun siyah çekirdekleri, ekilebilecek dolu ve olgun tohumlardır.

Yenmeleri sağlıklıdır ancak lezzetleri azdır ve ‘çekirdeksiz’ karpuzlardaki olgunlaşmamış beyaz tohumları çiğnemek çok daha zordur.

Beslenme uzmanı Tammy Lakatos Shames şunları söyledi: ‘Hem beyaz hem de siyah karpuz tohumları lif içerir ve karpuz çekirdeği  daha da fazla besinsel fayda sağlar.’

Kavrulduğunda ise kabak çekirdeğine benzeyen karpuz çekirdeği sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Tohumlardaki magnezyum enerji üretiminde, sinir fonksiyonunda ve kan basıncının sabit tutulmasında önemli bir rol oynar.

Tohumlar ayrıca kolesterol seviyelerini düşüren ve kalp krizi veya felç olasılığını azaltan yağ asitleri de sağlar.

Sonuç şu: karpuz yalnızca ayağınızın üstüne düşürürseniz tehlikelidir.