Kazıklı Voyvoda ‘Vegan’mış!

0

Kazıklı Voyvoda ‘Vegan’mış!

Yeni bir araştırma, Eflak prensinin beslenme alışkanlıklarına ışık tutuyor.

İrlandalı yazar Bram Stoker’ın (1847-1912) dünyanın en popüler vampir anlatılarından olan 1897 çıkışlı  Dracula romanına ilham olan Eflak Voyvodası III. Vlad, şu sıralar bir dizi yeni araştırmaya konuk oluyor. Eflak prensi, kendisine esir düşen askerleri kazığa oturtması sebebiyle “Kazıklı Voyvoda” lakabını almıştı.

Voyvoda’nın 15. yüzyılda kaleme aldığı belirtilen bazı mektupları bir süredir çeşitli genetik araştırmalara tabi tutuluyordu. Son olarak III. Vlad’ın kanlı gözyaşları dökmesine sebep olabilecek hemolakri hastalığına sahip olduğu ortaya çıkartılmıştı.

Vlad Drakula’ya Ait Mektuplar Ünlü Prensin Vegan ya da Vejetaryen Olabileceğini Gösterdi

İtalya’da bulunan Catania Üniversitesi’nden Maria Gaetana Giovanna Pittala’nın da aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı, prensin mektupları üzerinde yeni bir kimyasal analiz gerçekleştirdi. Yapılan araştırma, III. Vlad’ın sağlık durumu ve çevresel koşullarına dair bazı ayrıntıları ortaya çıkardı.

Mektuplar üzerinden yapılan yeni bir çalışmada ise Vlad Drakula’nın vegan ya da vejetaryen olabileceği de tespit edildi.

Geçen günlerde bir bölümü  Analytical Chemistry dergisinde yayımlanan araştırma, bu mektupların yüzeyinden binlerce protein molekülü parçası alındı. Aralarında bozulma belirtileri gösteren yaklaşık 500 protein izole edildi ve bunların yaşlarının 500’den fazla olduğu saptandı.

Araştırmacılar sonrasında en çok bozulan en eski 100 proteini daha izole etti. Araştırılan bu moleküllerin yaklaşık 16’sının insan kaynaklı olduğu ve büyük ihtimalle III. Vlad’dan geldiği belirtildi

Bahsi geçen proteinler prensin hemolakri adlı hastalığa sahip olduğunu gösterirken aynı zamanda III. Vlad’ın beslenme alışkanlıklarına dair de bazı detayları ortaya koydu.

Buna göre makalenin ortak yazarı Gleb Zilberstein, mektuptan hiçbir hayvansal gıda proteininin çıkartılamadığına dikkat çekti. Doktor Zilberstein, The Times’a verdiği demeçte, “Gıda proteinleri yalnızca bitkisel besinlerde bulunur. Prototip vampir bir vegan olabilir,” ifadesini kullandı.

Öte yandan bilim insanları, III. Vlad’ın vejeteryan ya da vegan olma ihtimalinin modern zamanlarda olduğu gibi etik kaynaklı bir seçim olmayabileceğini kaydediyor.

III. Vlad, 1400’lerin ortalarında Romanya’nın güney bölgesinde yaşamıştı. O yıllar Avrupa oldukça soğuk bir iklime sahipti ve yiyecek açısından kıtlıklar yaşanıyordu. Avrupalı aristokratlar bile o yıllarda yetersiz besleniyor ve nadiren et tüketiyordu.

Doktor Zilberstein duruma şu şekilde açıklık getiriyor:

“Vlad Drakula kötü beslenme veya kötü sağlık koşulları nedeniyle vejetaryen ya da vegan olmuş olabilir.”

Yeni bulgular, benzer tekniklerle belgelerden yola çıkarak tarihi kişiliklerin yaşamlarına ışık tutulabileceğini gösteriyor.

Kaynak ; KayıpRıhtım