E-sigaranın ‘kallavi’ bir zararı daha; Erkeklerin sperm sayısını azaltabiliyor

0

E-sigaranın ‘kallavi’ bir zararı daha; Erkeklerin sperm sayısını azaltabiliyor

Türkiye’den uzmanlar, erkek fareler üzerinde yapılan araştırmada,  e-sigara ve normal sigara dumanına maruz kalmanın kemirgenlerin cinsel sağlığı üzerindeki etkisini test etti.

Bilim insanları: ‘Sigarayı bırakma çalışmalarında [e-sigara] sıvısının zararsız olarak tanıtılmasına rağmen, oksidatif stresi artırabileceği ve testislerde morfolojik değişikliklere neden olabileceği dikkate alınmalıdır.’ sonucunu açıkladı.

Elektronik sigaralara meyvemsi veya nane aromasını vermek için kullanılan zehirli kimyasalların  aynı zamanda vücudun sperm üretimine ve yüzme yeteneklerine zarar vermesinden de endişe ediliyor.

Son çalışmada ise, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden araştırmacılar üç  grup fareyi inceledi.

Bir grup Winston marka sigaralardan gelen geleneksel sigara dumanına maruz kalırken, bir diğeri Joyetech eGo Aio 1500 mAh elektronik sigara buharına maruz kaldı. Üçüncü bir grup ise ikisine de maruz kalmadı

Her gruptaki fareleri, günde iki kez, bir saat boyunca sigara dumanına veya elektronik sigara buharına maruz bırakacakları özel olarak tasarlanmış bir fanusun altına yerleştirdiler.

Araştırmacılar, sıçanların idrar düzeylerini, vücuttaki nikotin metabolizmasının bir yan ürünü olan kotinin adı verilen bir madde açısından kontrol etti.

Gonadosomatik indeks (GSI) olarak bilinen bir ölçüm kullanarak sperm sayısındaki değişiklikleri ve testislerin boyutunu ölçtüler.

E-sigara buharına maruz kalan sıçanların sperm sayısı daha düşüktü; e-sigara grubunda mililitre başına 95,1 milyon sperm, kontrol grubunda ise mililitre başına 98,5 milyon sperm vardı.

Geleneksel sigara dumanına maruz kalan sıçanların sperm sayısı yaklaşık 89 milyon sperm/ml idi.

Sigara dumanına maruz kalan sıçanların testisleri, e-sigaraya maruz kalmayan gruplara göre daha küçük ve daha hafifti ve yüzebilen sperm sayısı daha azdı.

Sperm sayısını, testis ağırlığını, boyutunu ve sperm hareketliliğini ölçmenin yanı sıra, araştırmacılar testislerdeki hücrelerin sağlığındaki herhangi bir değişikliği değerlendirmek için her gruptaki testislerin yapısına mikroskop altında baktılar.

Maruz kalmayan sıçanlarda bildirilecek herhangi bir değişiklik olmasa da, e-sigara dumanına maruz kalan sekiz sıçandan beşinin, mikroskop altında incelendiğinde testislerinde yapısal değişiklikler olduğu görüldü.