‘Elveda’ sonrası yaşanan ‘kalp kırıklığı’ sadece bir metafor değil. Bir çok hastalığın da tetikleyicisi olabilir

0

‘Elveda’ sonrası yaşanan ‘kalp kırıklığı’ sadece bir metafor değil. Bir çok hastalığın da tetikleyicisi olabilir

Bir ilişkinin sonu  vücudunuza pek çok şey yapabilir, sizi aynı anda halsiz, huzursuz ve mide hastası haline getirebilir.

Ayrılıkların belirtileri sadece duygusal değildir; bazı durumlarda kırık kalp şeklinde tüm vücutta hissedilebilirler.

Bunun bir açıklaması, ayrılığın  karmaşık olup olmadığına bakılmaksızın, içinizde dönen çok sayıda duygudur .

Ancak bilim adamlarına göre kalp kırıklığı aynı zamanda beyin kimyanızı, hormon seviyenizi ve hatta kalbinizi de etkileyebilir.

İşte kalp ağrısının acısını yaşarken vücudunuzun başına gelebilecek şeyler.

⚠️Vücut ‘geri çekilme’ sürecinden geçer.

Sinir bilimci Dr. Lucy Brown’a göre, terk edildikten sonra kendimizi perişan hissetmemize neden olan kimyasal bir karışım var.

Seratonin, oksitosin ve dopamini duymuş olabilirsiniz. Üç beyin kimyasalı sırasıyla mutluluk, bağlanma ve beyninizin ödül sistemi ile ilişkilidir.

Sinir bilimci Sky News’e, (iyi) bir ilişkinin sancıları sırasında onlarla meşgul olacağınızı, ancak ilişki bittiğinde azalacağınızı söyledi .

Dr Brown’un da aralarında bulunduğu bir araştırma ekibi, istenmeyen ayrılıklar yaşayan 15 genç yetişkinde kalp kırıklığının etkisini inceledi.

Her birine, eski partnerlerinin resimleri gösterildiğinde beyin taramaları yapıldı; bu görüntülerde, beyinlerinin motivasyon ve ödülle ilişkili (dopamin nöronlarımızın yaşadığı yer) bölümlerinin aydınlandığı görüldü.

Dr Brown beynin bu kısmındaki aşırı aktiviteyi kokain bağımlısı bir insanda görülen duruma benzetti.

“Sanki birbirimize bağımlıyız” dedi.

“Birini kaybettiğimizde, hayatımızın ve benlik duygumuzun çok ödüllendirici bir bölümünü kaybetmiş oluruz. Hayatınızda şu anda olmayan bir yenilik sağladılar, bu yüzden başka ödüllere ihtiyacımız var.”

Bu nedenle, artık partnerinizle birlikte olmadığınızda etkili bir şekilde kimyasal yoksunluk yaşamanız mantıklıdır.

⚠️Ayrılığın acısı sadece duygusal ya da mecazi değildir.

Araştırmaya göre vücudunuz fiziksel olarak da ağrıyor olabilir.

2010 yılında üç ilişki araştırmacısı, kalbi kırık 15 kişinin beyin taramalarına baktı   ve bu kişilerin duygusal çalkantılarının, beynin fiziksel acıyı işlediği aynı bölgelerde beyin aktivitesine neden olduğunu buldu.

Bu arada, 25 yıllık evliliğinin sona ermesinin ardından, kendisini endişeli, uykusuz ve vücudunun tehdit altında hissetmesine neden olan ayrılıkların bilimini araştıran Florence Williams, reddedilmenin beynin insular korteks adı verilen bir bölümünü tetiklediğini de açıkladı. Acı etrafındaki sıkıntıya tepki veren aynı kısım.

⚠️Ayrılığın getirdiği duygusal stres baş ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlara da neden olabilir.

Dr Abishek Rolands Sky News’e şunları söyledi: “Hatırlanması gereken en önemli şey, fiziksel bir neden olmasa da semptomların son derece gerçek olmasıdır; bunlar uydurma ya da ‘hepsi kafanın içinde’ değildir.”

⚠️’Kırık bir kalp’ nadir görülen bir durumdur ancak imkansız değildir

Nadir durumlarda, kalp kırıklığı veya kayıptan kaynaklanan duygusal ıstırap aslında kalbinizi ‘kırabilir’; buna ” kırık kalp sendromu ” veya takotsubo kardiyomiyopati denir.

Temel olarak kalbinizin ana pompalama odası olan sol ventrikülünün zayıflamasını içerir.

Harvard Health’e göre bu, birisi sevilen birinin kaybı gibi ciddi duygusal sıkıntılara maruz kaldığında meydana gelebilir.

Bunun kesin nedeni bilinmiyor ancak uzmanlar, stres hormonlarındaki artışın kişinin kalbini ‘sersemletebileceğini’ düşünüyor.

Semptomlar kalp krizinin belirtilerini yansıtır (şiddetli basınç, ağırlık veya göğüste ağrı) ancak koroner arterlerinizde herhangi bir tıkanıklık yoktur.

⚠️’Kalbi kırık’ insanlar ayrıca nefes darlığı, ani yorgunluk, baş dönmesi yaşayabilir veya soğuk terden sırılsıklam olabilir.