KONUT TARIMI DÖNEMİNDE MİYİZ YOKSA? ARSA VE TARLA SATIŞLARINDA MUAZZAM REKOR…

0

KONUT TARIMI DÖNEMİNDE MİYİZ YOKSA? ARSA VE TARLA SATIŞLARINDA MUAZZAM REKOR…

Ne zamandır gayrimenkul satışlarında arsa ve tarla satışlarındaki artışa dikkat çekiliyordu. Ancak son veriler büyük bir eğilimi ortaya koyuyor.

Endeksa adlı kuruluşun araştırmasına göre, 2023 yılının Ocak – Temmuz döneminde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bu satışların 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu ara ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkuller oldu.

ARSA, TARLA SATIŞLARI KONUT SATIŞLARINI GEÇTİ

2022 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında konut satışları %17,7 düştü. Konut dışı gayrimenkul satışları ise %3,3 artış gösterdi. Konut dışı gayrimenkul satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı % 50’yi aştı; son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %58,3’e ulaştı.


TARLA FİYATLARINDA SON 4 YILDA OLAĞANÜSTÜ ARTIŞ… FARK % 1000’LERE GİDİYOR

Arsa ve tarlalara olan talep artışı fiyatlara da yansıdı. Endeksa’nın verilerine göre Türkiye genelinde arsa fiyatlarında yıllık değer artışı %90,5 seviyesinde gerçekleşti. 4 yıllık değer artışı %530,9 oldu. Tarla fiyatları ise son bir yılda %124,2 artarken, son 4 yılda %875,7 artış gösterdi.

SEBEB, PANDEMİ VE KONUT FİYATLARININ ULAŞILMAZLIĞI

Endeksa yöneticisi Görkem Öğüt’e göre, pandemi ile birlikte vatandaşlar şehirden uzak müstakil yaşama yöneldiler. Sonrasında konut fiyatlarındaki artış ve krediye ulaşımın zorlaşması ile arsa ve tarla, gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen kişilerin ilgi odağı oldu.