“1980’de İtalyan yolcu uçağını Fransız füzesi düşürdü”

0

“1980’de İtalyan yolcu uçağını Fransız füzesi düşürdü”

İtalya’da “Ustica katliamı” olarak bilinen, 1980’de Ustica Adası açıklarında 81 kişinin öldüğü uçak kazasının arkasında bir Fransız füzesinin olduğu ileri sürüldü.

Ülkede iki dönem başbakanlık ve bir dönem Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yapan Giuliano Amato, La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, eski hava yolu firması Itavia’nın 27 Haziran 1980’deki Bolonya-Palermo uçuşunu gerçekleştiren Dc-9 model uçağının Ustica Adası açıklarında düştüğü olaya ilişkin daha önce de gündeme gelen önemli bir iddiayı dile getirdi.

Itavia uçağının, merhum Libya lideri Muammer Kaddafi’yi hedef alan bir plan kapsamında vurulduğunu ileri süren Amato, “Ustica yakınlarında 27 Haziran 1980’de düşen Itavia’nın Dc-9’u, bir Fransız füzesi tarafından vuruldu. Kaddafi’nin uçağını vurmak için bir plan yapılmıştı. Fakat Libya lideri, kendisine kurulan tuzaktan kurtuldu çünkü (İtalyan Sosyalist Parti lideri ve eski Başbakan Bettino) Craxi tarafından önceden uyarılmıştı” ifadelerini kullandı.

Amato, Itavia uçağının vurulmasıyla sonuçlanan olayın arkasındaki planın senaryosunun, birçok uçağın hareket halinde olduğu bir NATO tatbikatı sırasında Kaddafi’nin uçtuğu uçağın “kasıtsız bir kaza” sonucu vurulması üzerine olduğunu da aktardı.

Fransa’ya olaydaki sorumluluğunu kabul etme çağrısı da yapan Amato, “Artık Elysee Sarayı, Paris’in vicdanına yük olan bu onursuzluğu ortadan kaldırabilir” değerlendirmesini yaptı