Pirola (BA.2.86); “Daha önce aşı olmuş veya virüs vakası geçirmiş kişileri enfekte etmede daha etkili olabilir.”

0

Pirola (BA.2.86); “Daha önce aşı olmuş veya virüs vakası geçirmiş kişileri enfekte etmede daha etkili olabilir.”

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’ndan bilim adamlarına göre, ilk kez 18 Ağustos’ta Britanya’da tespit edildi   .

Omicron’un alt türü oldukça mutasyona uğramış ve uzmanlar bunun geçmiş enfeksiyon veya aşılardan kaynaklanan bağışıklıktan kaçabileceğinden endişe ediyor.

BA.2.86 ilk olarak 24 Temmuz’da Danimarka’da görüldü ve o zamandan beri ABD , Kanada ,  Güney Afrika , İsviçre , Portekiz  ve İsrail’de tespit edildi .

Danimarka’da ilk vaka, ağır hastalanma riski taşıyan bir hastada görüldü.

Diğerleri ise semptomatik hastalarda, rutin havaalanı taramalarında ve birkaç ülkede atık su örneklerinde tespit edildi.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Profesör John Edmunds şunları söyledi:”Genomik gözetimimiz BA.2.86’nın hala düşük yaygınlıkta olduğunu gösteriyor.

“Bu tür bir dizi farklı ülkede tanımlanmış olmasına rağmen, bu ortamlardan herhangi birinde mevcut türlerin yerini alıp almadığı henüz belli değil.”

Tüm mutasyonlar virüsün insan hücrelerine girmek için kullanılan spike proteininde bulundu.

Profesör Edmunds; “BA.2.86, çok sayıda mutasyonla karakterize ediliyor ve bunların çoğunun virüsün mevcut bağışıklık tepkilerinden kaçmasına yardımcı olması beklenebilir.”

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre BA.28.86, daha önce aşı olmuş veya virüs vakası geçirmiş kişileri enfekte etmede daha etkili olabilir.

Ancak uzmanlar, bunun kişileri hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirip getirmeyeceği konusunda kararsız olduklarını söylüyor.

Reading Üniversitesi’nden Dr. Simon Clarke şunları söyledi: “BA.2.86’nın,  Kovid’in en ciddi, yaşamı tehdit eden biçimlerine karşı mevcut bağışıklık düzeylerini aşabildiğini gösteren, şu anda kamuya açık hiçbir veri yok .

“Ancak bazı insanlar virüsün en kötü etkilerine karşı daha savunmasızdır ve bağışıklığın zamanla zayıfladığını unutmamalıyız.

“BA.2.86’da mevcut olan mutasyonlar, Kovid’in insanları ciddi şekilde hasta etme riskinin arttığı kış aylarında nasıl davranacağına ilişkin pek çok yanıtlanmamış soru olduğu anlamına geliyor.”

King’s College London’dan Profesör Claire Steves şunları söyledi: “Aşılardan elde ettiğiniz bağışıklığın aşıdan bu yana ne kadar zaman geçerse azaldığını biliyoruz.

“Bu, eğer yeni bir salgın dalgasından şüpheleniyorsak, takviye yapmaları gerektiği anlamına geliyor .

“Muhtemelen bu aşı, bu özel varyant için tasarlanmasa da, özellikle aşılamadan sonraki ilk üç ayda riski azaltmaya yardımcı olması iyi bir şans.”

Şu anda Pirola’nın diğer Omicron varyantlarında yaygın olmayan yeni semptomlara neden olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.

Bunlar şunları içeriyor:

Burun akması
Baş ağrısı
Yorgunluk
Hapşırma
Boğaz ağrısı