Bilim adamları, sadece merdiven çıkmanın 9 ölümcül kanser riskini %40 azalttığını ortaya çıkardı

0

Bilim adamları, sadece merdiven çıkmanın 9 ölümcül kanser riskini %40 azalttığını ortaya çıkardı

Bir araştırmaya göre, formda kalmak kanser riskinizi neredeyse yarıya indirebilir.

İsveç’teki bir milyon erkekten alınan veriler, formda kalmanın en az dokuz tür tümöre karşı korunmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Göteborg Üniversitesi’nden Dr Aron Onerup şunları söyledi: “Bu çalışma, sağlıklı genç erkeklerde daha yüksek zindeliğin , araştırılan 18 kanserden 10’unda gelişme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.”

Araştırmaya katılan kişiler, 1968-2005 yılları arasında zorunlu askerlik sırasında sağlık kontrolünden geçirildi ve ortalama 33 yıl izlendi.

Araştırmada, 16 ila 25 yaşları arasında daha güçlü bir kalp ve akciğerler, orta yaşta daha düşük boyun, boğaz, mide, pankreas, karaciğer, bağırsak, böbrek veya akciğer tümörleri gözlendi.

Araştırmayla, kanserlerin çoğunun 60 yaşından önce tespit edildiği de öne sürüldü

İngilizlerin yarısı hayatlarının bir noktasında kanser olacak, ancak anketler kadınların yarısının ve erkeklerin üçte birinin hiç egzersiz yapmadığını gösteriyor.

Bu arada, çocukların yaklaşık yüzde 50’si her gün aktif ve her üç kişiden biri fazla kilolu .

Yetişkinlerin her hafta 150 dakika orta düzeyde egzersiz  yapması gerektiğini , çocukların ise günde bir saat aktivite hedeflemesi gerektiğini söylüyor.

Sağlıklı bir kiloyu koruyarak, hormon seviyelerini dengeleyerek, kan basıncını ve şekerleri kontrol ederek ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riski azaltılabilir.

Örneğin, sadece merdiven çıkmanın 9 ölümcül kanser riskini %40 azalttığı belirtiliyor.

Dr. Onerup: “İnsanlar hızlı yürüyüş, koşu , bisiklete binme, yüzme veya düzenli olarak merdiven çıkma ile kardiyo kondisyonlarını artırabilirler”