Müon, doğanın yeni bir gücü mü? Bilim insanları beşinci bir kuvveti mi keşfediyor?

0

Müon, doğanın yeni bir gücü mü? Bilim insanları beşinci bir kuvveti mi keşfediyor?

Evrende bugüne dek 4 Temel Kuvvetin olduğu varsayılıyor: Güçlü, Zayıf, Kütleçekim ve Elektromanyetik Kuvvetler

ABD’nin Chicago kenti yakınlarında bilim insanları, yeni bir doğa kuvvetinin varlığını keşfetmeye yakın olabileceklerini belirtiyor : Müon.

Bu, fizik yasalarına uymayan gizemli bir atom altı parçacığı veya Evrendeki olası 5. Kuvvet olarak tanımlanıyor.

Kanıtlanması halinde, evrendeki tüm nesnelerin ve parçacıkların birbirleriyle etkileşime girme şeklini belirleyen beşinci temel kuvvet bulunmuş olacak.

Evrendeki her madde parçasının, kuarklar ve leptonlar olarak bilinen iki aileye ayrılan birkaç farklı atom altı parçacıktan oluştuğu; bu parçacıkların hareket ve özelliklerinin de dört temel kuvvet tarafından yönetildiği düşünülmektedir.

Keşif, bir elektronun 200 katına eşdeğer bir kütleye sahip olan, ancak saniyenin yalnızca 2,2 milyonda biri kadar süren Müon adı verilen inanılmaz derecede kararsız atom altı parçacıklara odaklandı.

Müon adı verilen atom altı parçacıkların mevcut atom altı fizik teorisinin öngördüğü şekilde davranmadığını gösteren yeni kanıtlar elde edildi.

Bilim insanları müonlar üzerinde bilinmeyen bir kuvvetin etkili olabileceğine inanıyor.

Bu sonuçları doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç var, ancak doğrulanmaları halinde fizikte bir devrimin başlangıcı olabilir.

Yeni bulgular Fermilab adlı bir ABD parçacık hızlandırıcı tesisinde elde edildi ve Fermilab ekibinin ilk kez 2021 yılında beşinci bir doğa kuvveti olasılığını öne sürdüğü sonuçların üzerine inşa edildi.

Fermilab’da kıdemli bir bilim insanı olan Dr. Brendan Casey’e göre, araştırma ekibi o tarihten beri daha fazla veri topladı ve ölçümlerinin belirsizliğini oldukça azaltmış oldu.

Casey, “Gerçekten yeni bir bölgeyi araştırıyoruz. (Ölçümleri) daha önce hiç görülmediği kadar iyi bir hassasiyetle yapıyoruz” diyor.

‘g eksi iki (g-2)’ gibi akılda kalıcı bir adı olan deneyde araştırmacılar müon adı verilen atom altı parçacıkları 15 metre çapındaki bir halkanın etrafında hızlandırarak neredeyse ışık hızında yaklaşık bin kez dolaştırıyor.

Araştırmacılar, müonların yeni bir doğa gücünün etkisi nedeniyle Standart Model olarak adlandırılan mevcut teori ile açıklanamayacak şekilde davranıyor olabileceklerine dair veriler elde etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here