21 Haziran, en uzun gün… Ekvatorun kuzeyinde yazın başlangıcı… Astronomik bir olay… 

0

21 Haziran, en uzun gün… Ekvatorun kuzeyinde yazın başlangıcı… Astronomik bir olay… 

21 Haziran’da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı yılın en uzun gündüzünü ve aynı zamanda en kısa gecesini yaşayacak.

21 Haziran neden yılın en uzun günüdür?

Yaz gündönümü, güneşin gökyüzünde en yüksek konumunda olduğu zaman meydana gelir. Bu, her yıl bir kez olur, çünkü Dünya’nın ekseni Güneş etrafındaki yörünge düzlemine göre yaklaşık 23,5 derece eğiktir. Bu eğim aynı zamanda mevsimlerin değişmesine de neden olur.

21 Haziran’dan önceki ve sonraki birkaç gün veya hafta boyunca, Alaska, Kanada, Grönland ve İskandinavya’nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Kuzey Kutbu’nda yaşayanlar, gece yarısı güneşi olarak bilinen şeyle sonuçlanan sürekli gün ışığına sahip olacaklar.

Gökbilimciler mevsimleri işaretlemek için iki gündönümü ve iki ekinoks tarihini kullanırlar. Ekinoks, güneş ekvator yolunu geçtiğinde ve tam olarak Kuzey ve Güney Yarımküreler arasında konumlandığında meydana gelir.

Kuzey Yarımküre için astronomik mevsimler en iyi şu şekilde tahmin edilir:

İlkbahar (21 Mart)
Yaz (21 Haziran)
Sonbahar (21 Eylül)
Kış (21 Aralık)

Öte yandan meteorologlar, yılı her biri tam olarak üçer aylık dört mevsime bölmek için sıcaklık döngülerini kullanırlar.

Ekvatorun güneyindeki en kısa gün

21 Haziran, Güney Yarımküre’de yılın en kısa günüdür ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu etkiler.

Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde yaşayanlar için 21 Haziran kış gündönümü veya kışın ilk günüdür. Antarktika Çemberinde, sıfır saat gün ışığının olacağı bir Kutup gecesi meydana gelecek.

Yaz gündönümünün kültürel önemi nedir?

Yaz gündönümü birçok kültürde kutlanır. Tarih boyunca, farklı kültürler, mahsullerin ne zaman ekilip hasat edileceği gibi tarımsal uygulamaları belirlemek için veya dünya çapında farklı takvimlerin geliştirilmesi için göksel olaylara güvendiler.

İsveç’te yaz ortası, büyüme mevsiminin orta noktasını işaret eder ve gelenekler şarkı söylemeyi, dans etmeyi ve şenlik ateşlerini içerir.

İngiltere’nin Wiltshire kentindeki eski bir anıt olan Stonehenge’de de binlerce insan, taşlarla hizalanmış gün doğumuna tanık olmak için toplanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here