“Gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde ülke topraklarının boş bırakılmaması gerekir”

0

“Gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde ülke topraklarının boş bırakılmaması gerekir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yönelik başvuruların yarısından çoğuna olumlu karar verildiğine dikkati çekerek bunun kabul edilemez olduğunu savundu.

Gıda krizi riski konusunda uyaran Bayraktar, çiftçiyi tarlada tutmanın önemini vurguladı.

Bayraktar, amaç dışı arazi kullanımının önlenmesi gerektiğine de işaret ederek, şunları kaydetti:

Ülkemizde her yıl binlerce dekar verimli birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları, karayolu yapımı nedeniyle elden çıkıyor. Elimizdeki son verilere göre, 2006-2018 yılları arasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı için yapılan başvuruların yüzde 52’si olumlu karşılanmıştır. Başvuruların yarısının kabul edilerek tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kabul edilebilir değildir. Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken, verimli tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanmak, büyük bir savurganlıktır. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin vermemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri,  şehirler  kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı,  meyve ağaçlarını, zeytinlikleri keserek yazlıklar inşa etmemeliyiz.”

‘Ekilmeyen bir karış toprak kalmamalı’

Gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde ülke topraklarının boş bırakılmaması gerektiğini belirten Bayraktar, “Artık ekilmeyen bir karış toprak kalmamalı, verimlilik artırılmalıdır. Dünyanın her yerinde çiftçiyi tarlada tutma mücadelesi verilmektedir. Çiftçiyi toprağına küstüren uygulamalardan kaçınılmalıdır. Nüfusumuzu belli oranda kırsalda tutmanın yollarını mutlaka bulmalıyız” diye belirtti.

Kaynak :Yeşil Gazete

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here