AKLA ZİYAN BİR BÖBREK TAŞI!

0

AKLA ZİYAN BİR BÖBREK TAŞI!

Sri Lanka’da askeri doktorlar, bir hastalarından dünyanın en büyük ve en ağır böbrek taşını ameliyatla çıkardılar. Guiness Reikorlar Kitabı, olayı duyup, kontrollerini yapar yapmaz rekoru tescilledi.

Ölçüler, operatör ürologları aşırı şaşırtmayabilir ama şoke edici. Böbrek taşının ağırlığı 801 gram; büyüklüğü ise yaklaşık 13,5 santim.

AĞRILARI GEÇMEYİNCE 

Olay Sri Lanka Ordusu’nun duyurusuyla ortaya çıktı. 62 yaşındaki bir emekli asker, aldığı ilaçlara rağmen geçmeyen ağrıları nedeniyle askeri hastaneye baş vurdu. İncelemeler sonucunda böbreğinde büyük bir taş saptandı. Colombo kentindeki hastanede böbrek taşı ameliyatla alındı.

REKORLARDAN BİR DEMET

Guinness verilerine göre, daha önce en büyük böbrek taşı rekoru 2004 yılında Hindistan’da ameliyatla alındı ve 13 santim uzunluğundaydı. En ağır böbrek taşı ise Pakistan’da ameliyat edilen bir hastadan çıkarıldı. Ağırlığı 620 gramdı. Böylece Sri Lankalı hasta büyüklük ve ağırlık açısından iki rekorun sahibi oldu.

REKOR TAŞLI BÖBREK SAĞLAM

Sri Lanka Colombo’da en büyük ve en ağır böbrek taşı rekorunu taşıyan ve sıkıntısını çeken hastanın sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Üstelik rekor böbrek taşının alındığı böbrek, normal fonksiyonlarını sürdürüyordu. Rekor taştan mı bilinmez, 62 yaşındaki emekli asker Canistus Coonghe’daki tek sağlık sorunu büyüyen prostatı.

BÖBREK TAŞI MERAKLISI ÇOKMUŞ

Böbrek taşı denince şaşırtıcı bir not var. Efsanevi Uzay Yolu dizisinin Kaptan Kirk’ü William Shatner, kendi böbrek taşını 2006 yılında 25.000 dolara açık artırmayla satmış. Böbreği bir online kumar kuruluşu satın almış. Kaptan Kirk, bu parayı İnsanlık için Habitat adlı bir kuruluşa bağışlamış.

Kaynak: Sri Lanka Ordusu 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here