NASA’dan korkutan uyarı; Güneş fırtınası geliyor. İnternet ve elektrik kesintileri olabilir

0

NASA’dan korkutan uyarı; Güneş fırtınası geliyor. İnternet ve elektrik kesintileri olabilir

NASA bir hafta içinde Güneş’te iki kara leke gözlemledi. Bu kara lekelerin oluşturduğu Güneş rüzgârlarının yarın (31 Mart Cuma) Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Güneş fırtınasının iletişim araçlarını, elektronik aletleri ve interneti etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir hafta içinde Güneş yüzeyinde ikinci bir kara leke tespit etti. Yaklaşık 20 Dünya büyüklüğündeki “koronal delik” olarak adlandırılan bu kara leke, gezegenimiz açısından tehlike arz etmese de Dünya üzerinde bazı etkilere sahip olabilir.

NASA’nın önceki gün saptadığı koronal delik, Güneş’in manyetik alanının uzaya saçılmasıyla oluşan bir yapı. NASA’nın gözlemlediği bu kara lekenin gezegenimize doğru saatte 2.8 milyon kilometrehızla hareket eden bir Güneş rüzgârı oluşturacağı bekleniyor. Yarın Dünya’ya ulaşması öngörülen rüzgârların, gezegenin manyetik alanını ve buna bağlı olarak uydu bağlantılarıyla teknolojik altyapıyı etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Bilim insanı uyardı: Güneş Fırtınası geliyor - Son Dakika Dünya Haberleri |  NTV Haber

NASA’nın bir haftada gözlemlediği ikinci koronal delik oldu. İlki 23 Mart tarihinde tespit edilmiş ve ABD’nin Arizona eyaletinin güneyinde aurora’lar oluşturmuştu. Güneş Fırtınası Dünya için direkt bir tehdit unsuru oluşturmasa da, ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak uydulara, enerji hatlarına, elektronik altyapıya, internet ve GPS koordinatlarına zarar verebilir. Belirli sürelerle ortaya çıkan güneş fırtınaları gökyüzünde mor ve yeşil renkli aurora’lar oluşturuyor.

Öte yandan NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nden gelen görüntüleri kullanan astrofotoğrafçı Apollo Lasky, güneş fırtınasına dikkat çekti. Lasky, tarafından yapılan açıklamada fırtınanın son üç gündür Güneş’in Kuzey Kutbu’nda sürdüğünü ve uzaya devasa bir manyetik gaz bulutu fırlattığı belirtildi. 1859 yılında oldukça şiddetli bir şekilde yaşanan güneş fırtınası dönemin en tuhaf olayları arasında yer almıştı.

Güneş fırtınası nedir?

Güneşte yaşanan püskürmeler ile patlamaların sonucu olarak yüksek enerji barındıran parçacıkların dünyaya isabet etmesiyle oluşan doğa olayına güneş fırtınası denir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here