Kaçırılan 12 Anadolu eseri öz toprağına dönüyor!

0

Kaçırılan 12 Anadolu eseri öz toprağına dönüyor!

ABD’de ele geçirilen Anadolu’ya ait 12 tarihi eser, Türkiye’ye getirilmek üzere New York Başkonsolosluğu yetkililerine teslim edildi.

Uzun süren davalar sonucu Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılan tarihi eserler, Manhattan Bölge Savcılığı ofisinde New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin hazır bulunduğu törenle iade edildi.

New York Bölge Savcısı yardımcıları Matthew Bogdanos ve Lisa DelPizzo, söz konusu tarihi eserlerin tespit edilip ait olduğu topraklara iade edilmesinden mutlu olduklarını, bu konuda Türkiye ile yakın çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Burdur, Konya, Şanlıurfa, Çanakkale, Manisa, Antalya ve Doğu Anadolu gibi Türkiye’nin farlı bölgelerine ait 12 değerli tarihi eserin THY Kargo ile Türkiye’ye gönderilecek.

Yetkililer, iade edilen eserler arasında bulunan Burdur’un Boubon Antik Kenti’ne ait bronz Septimus Severus’un gerçek boyutlardaki heykelinin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

ABD’de ele geçirilerek Türk yetkililere teslim edilen tarihi eserlerin listesi şöyle:

“Tunç boğa arabası (2 adet), Roma dönemi askeri diploma, Neolitik Hacılar Ana Tanrıça figürü, Urartu dönemi terakota vazo, Roma dönemi bronz büst taçlı erkek başı, Killia tipi mermer idol, Hydai Antik Kenti kökenli oinokhoe, Çatalhöyük kökenli taş heykelcik, Roma dönemi tetrarkh heykel başı, Perge Tiyatrosu’ndan heykel başı, Bubon bronz kol ve Septimius Severus heykeli.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here