Anayasada yer almak mücadelesi. Avustralya’da, Aborijinlerin ve Torres Boğazı Adalılar için referandum

0
Anayasada yer almak mücadelesi. Avustralya’da, Aborijinlerin ve Torres Boğazı Adalılar için referandum

Avustralya, ülkenin yerlileri olan Aborijinlerin ve Torres Boğazı Adalılarının anayasada tanınmalarını sağlayacak tarihi referandum için ilk adımı attı.

Avustralya’da ülkenin 26 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 3,2’sini oluşturan Aborijin halkının anayasada tanınması ve parlamentoda temsilcilerinin olması için yıl sonunda gerçekleştirilmesi beklenen tarihi referandumun ilk adımları atıldı.

Reuters’ın haberine göre; Başbakan Anthony Albanese, hükümetin bu yılın sonlarında yapılacak referandumda ortaya koyacağı soruyu açıkladı:

“Avustralya’nın yerlileri Aborijinlerin ve Torres Boğazı Adalıların anayasa tarafından tanınmasını ve parlamentoda seslerinin olmasını sağlayacak bir anayasa değişikliği yapılacak. Önerilen bu değişikliği onaylıyor musunuz?”

Albanese, Avustralyalıları kendisinin “geç kalınmış” olarak nitelendirdiği oylamayı desteklemeye çağırdı.

Avustralya’nın yerlileri olarak nitelendirilen Aborijin halkının isimleri, 122 yıllık Avustralya anayasasında bulunmuyor. İngiliz sömürgecileri tarafından toplumdan dışlanan Aborijinler, 1960’lara kadar oy hakkından mahrum bırakıldı. Toplumun dışında kalan Aborijinler, sosyo-ekonomik ölçütlerin çoğunda ulusal ortalamaların altında kaldı.

Albanese, ekim ve aralık ayları arasında oy kullanmaları istenecek olan Avustralyalılara “Şimdi değilse ne zaman?” sorusunu sordu.

Avustralya’nın 1901’deki bağımsızlığından bu yana, 19 referandumda 44 anayasa değişikliği önerisi yapıldı ve yalnızca sekizi onaylandı.

Hükümet, haziran ayı sonuna kadar parlamentodan geçirmeyi umduğu yasa tasarısını önümüzdeki hafta tanıtacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here