🔉Güneş radyasyonundan korunmada ve onu serin tutmada en iyi performans kıvırcık saçlara ait! 

0

🔉Güneş radyasyonundan korunmada ve onu serin tutmada en iyi performans kıvırcık saçlara ait! 

ABD’deki Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılara göre kıvırcık saçlar, insanları güneşten korumak için evrimleşmiş olabilir.

Yeni araştırmalarda, güneşin zararlı olabilecek ışınlarına karşı en iyi korumayı sıkı kıvırcık saçlar sağlıyor.

Bulgular, Afrika’daki ilk insanlarda neden kıvırcık saçların ortaya çıktığını ve daha soğuk bölgelere göç edenlerin saçlarının neden zamanla düzleştiğini açıklayabilir.

Araştırmada çeşitli iklim koşullarının simüle edildiği bir laboratuvar ortamı oluşturulmuştur. Bu ortamda insan saçından yapılmış çeşitli peruklar bir mankene takıldı.

Araştırma ekibi, bu perukların her biriyle mankenin ne kadar ısı emdiğini takip etti.

BiorXiv web sitesinde bulunan bulgular, mankenin denemelerinde tüm perukların soğuk kaldığını ve kelken olduğu kadar ısı emmediğini gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca manken üzerinde düz, gevşek bukleler ve kıvırcık dahil olmak üzere birçok farklı peruk türünü test ettiler.

Sonunda, tüm perukların Güneş’i temsil eden lambaların sıcak ışığı altında benzer şekilde performans gösterdiği ortaya çıktı.

Bununla birlikte, sıkı kıvırcık saçların, mankeni yukarıdaki “Güneş” radyasyonundan korumada ve onu serin tutmada en iyi performansı gösterdiği bulundu.

Peruğun kıvrımı arttıkça kafa derisindeki ısıyı dağıtmak için daha az terlemeye ihtiyaç duyulduğu ve bu nedenle kıvırcık saçların su ile enerji tasarrufu sağladığı bulunmuştur.

Sonuçlar, insan türünün iki ayak üzerinde dik yürümeye başlaması ve beyinlerinin giderek büyümesiyle kafa derisi kıllarının kol kola evrimleştiği tezini destekliyor.

Makalede, “Saçın görünümü, doğrudan beyindeki kafa derisinin küçük yüzey alanındaki güneş ısısı emilimini en aza indirmek için en uygun dengeyi yakalamış olabilir” diyor:

Sıkıca kıvrılmış saçlar, ısı akışında düz saçın kapasitesinin ötesinde ek bir azalma sağlayabilir.

Turkey. postsen

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here