İBB Meclisi’nde onaylandı: Riskli bina sakinlerine kira yardımı ve sıfır faizli kredi.

0

İBB Meclisi’nde onaylandı: Riskli bina sakinlerine kira yardımı ve sıfır faizli kredi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi riskli yapılar için kira yardım ve sıfır faizli kredi uygulamasını onayladı.

Karar ile İBB tarafından hızlı tarama yöntemi ile her an çökme ihtimali bulunduğu tespit edilen yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı riskli 318 binada ikamet eden mal sahiplerine 18 ayı geçmemek üzere  4 bin 500 TL’ye kadar; kiracılara 12 ayı geçmemek üzere 4 bin 500 TL’ye kadar; bu binalarda ikamet etmeyen hak sahiplerine ise 18 ayı geçmemek üzere 3 bin TL’ye kadar kira yardımı yapılabilmesi için belediye encümenine yetki verildi.

İBB yetkisinde riskli alan ve rezerv alan sınırları içinde kalan diğer binalardaki kiracılara da 12 ayı geçmemek üzere 4 bin 500 TL’ye hak sahiplerine 48 ayı geçmemek üzene 4 bin 500 TL’ye kadar kira yardımı yapılabilecek.

Riskli yapıların güçlendirilebilmesi için hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanması için de oybirliği ile karar alındı.

Olası büyük İstanbul depremine karşı hazırlıkların hızını arttırmak ve inşaat maliyetlerindeki astronomik artışlar karşısında durma noktasına gelen kentsel dönüşüm faaliyetlerine yeniden ivme kazanmasını sağlamak için kredi desteği için İBB yönetimi yeni finans modeli hazırladı.

Finans modeline göre KİPTAŞ, İmar A.Ş, Bimtaş tarafından İstanbul Yenileniyor platformunda başvurularak bu krediden yararlanılacak. Ana para hak sahibi öderken İBB faizi ödeyecek.

Aranan şartlar şöyle “Yasa kapsamında riskli yapı tespiti yapılmış olmalı. Yenilenme konusunda uzlaşmaya varılmalı. Hak sahibinin hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemeli. Konut yapım kredisi için azami 10 yıl ve işeri yapım kredisi izin azami  7 yıl olacak. Ana para üst limiti 1 milyon TL olacak. Bir hak sahibi en fazla bir yapı için faiz desteğinden yararlanacak.”
Yeni finans modeli İBB Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edilerek bankalarla protokol imzalanması için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yetki verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here