Miray AYDOĞAN; BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN BEKLENİYOR

0

Haber: Miray AYDOĞAN

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN BEKLENİYOR

Seslendirilen: Miray AYDOĞAN 

Yaklaşık 25 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da depremin ne zaman ve kaç şiddetinde olacağı merak konusu. Peki, İstanbul depremi ne zaman olacak? İşte uzman görüşleri.

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi ile ilgili “İstanbul’da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum.” ifadelerini kullandı. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor.” diyen Naci Görür, durumun hiç de iyi olmadığına dikkat çekti.

2030’A KADAR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI %64

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu vurguladı.

Kalafat, İstanbul’da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030’a kadar olma olasılığının yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığının yüzde 75 ve 90 yılda ise yüzde 95 olduğunu belirterek, “Yani İstanbul’da 2090 yılına kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 95” dedi. Bizim öncelikle yapmak istediğimiz afet bilincini toplumda yerleştirmek ve deprem zararlarını en aza indirmek. Depreme dayanıklı bina yapımının sağlanması ve can kayıplarını en aza indirmek çok önemli şeklinde açıklamalar da bulundu. Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyleyen Celal Şengör de bu depremin süresinin iki dakika olabileceğini düşündüğü belirtti.

İSTANBUL’DA 250 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM RİSKİ BULUNUYOR

İstanbul deprem tarihi incelendiğinde son 500 yılda 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük depremin meydana geldiği dikkat çekiyor. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak kaydediliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here