Söyleşi; Pınar ÇAĞLINER; ‘Yarım Kalan Hikayeleri  Tamamlıyor…’ 

0

Pınar ÇAĞLINER; ‘Yarım Kalan Hikayeleri  Tamamlıyor…’

Söyleşi / Pınar ÇAĞLINER ; “Adımı taşıyan kitaplarımdan çok adımın olmadığı kitapların da  yazarıyım ben…”

Okumaktan keyif aldığınız bir kitabın yazarı olarak sanılan tarafından değil de bir başkası tarafından yazıldığını hiç düşündünüz mü?

‘Gölge yazar’ terimini duydunuz mu ya da?

Yazar Pınar Çağlıner de onlardan biri.

Çağlıner ile başkasının adına kitap yazmanın nasıl bir duygu olduğunu ve Gölge Yazarlığı konuştum. İyi okumalar.

Yazar kimliğinizi yayımlanmış olan yedi kitabınızdan biliyoruz. Lakin bir çalışmanız daha var ki bu herkes tarafından bilinmeyen bir yönünüz. Gölge yazarsınız. Yabancı ülkelerde ‘Hayalet Yazar’ da deniyor size. Bize  ‘gölge yazarlık’ ne demek anlatır mısınız?

✍️Adımı taşıyan kitaplarımdan çok adımın olmadığı kitapların da  yazarıyım ben. ‘Gölge yazarlığı ‘şöyle açıklayayım; bir kişi bana hayatını yazdırmak istiyor. Onunla birlikte ilerleyerek bir eser çıkarıyoruz ortaya. Ya da bir yazar yazdığı hikayede tıkanıyor ve eserini bana teslim ediyor. Ya da bir kitabım olsun diyen kişi benden bir eser alıyor. Bunların hiçbirinde benim adım yazmıyor. Ben gölgede kalıyorum, hayalet oluyorum.

Pınar Çağlıner kimdir diye sorduğumda cevabınız ne olur?

✍️Pınar Çağlıner bir yazar. 2016 yılında edebiyat dünyasına  ilk kitabım olan ‘Salıncak’ ile giriş yaptım.  Aslında her daim yazan bir insandım. Ve nihayetinde bir gün yazdıklarım basıma girmeye başladı. Tesadüf eseri oldu bu. Sonrasında kitabım  ‘Salıncak’ın  devamı merak edildi okurlar tarafından. Bu süreç esnasında ‘Salıncak Beklenen Yolcu’yu’ yazdım.  Bir diğer kitap olarak kişisel gelişim kategorisinde  nitelendirilen gerçek bir yaşam hikayesini anlatan ‘Utandım’ kitabını yazdım. Göbeklitepe’nin günümüzdeki kadar medyada ilgi görmediği bir dönemde  Göbeklitepe’yi macera ve mitoloji ile harmanlayıp ‘13’ kitabını yazdım. Çocuklara da  ulaşmak istedim. Çocuk gelişim uzmanı ve ilkokul öğretmeni ile  ortak bir çalışma yaptım. ‘‘Elif’in Sihirli Dünyası’’ ile çocukları tarihle buluşturdum. Astral seyahatin tüm ayrıntılarını bir macera romanı ile yazmış oldum.  Şimdi de üstadım Osman Aysu ile polisiye türünde bir kitap yazıyoruz.

Başka birinin yazdığı eseri tamamlamak zor olmuyor mu?

✍️Baştan bir eser yazsam, kendi hayal dünyamdaki hikayeyi yazsam daha kolay olur  bu inanın. Özellikle yarım kalmış hikayeleri etkileyici bir sona ulaştırmak çok daha zor oluyor. Üstelik  yazar beğenene kadar da benim işim sonlanmıyor.

Peki kitaplarının sizin tarafınızdan tamamlanmasını isteyenler  adınızın gizli kalması konusunda  size gerçekten güveniyorlar  mı?

✍️Elbette. Bu iş zaten beni tanıyıp bana güvenen  insanlar çevresinde yayıldığı için referanslarım ortada oluyor.  Üstelik bu işi nasıl bir ciddilikle ve gizli tutarak yaptığım da  gayet  iyi biliniyor.

Yapmış olduğunuz işin maddi bir karşılığı var mı peki?

✍️Elbette var. Sonuçta kendi adımı saklıyorum ve tüm becerilerimi sunuyorum.

Nasıl belirleniyor peki bu ücret?

✍️Bu karşı tarafın nasıl bir çalışma istediğiyle alakalı. Hikaye sonu isteyenle, yarım kalmış hikayeyi sonlandırmak, iki sayfa taslakla ortaya eser çıkarmam çok farklı çalışmalar. Bunu yaptığımız  toplantılarda belirliyoruz.

Hikayesi yarım kalanlar, ilham perisi kaçanlar, kitabını tamamlatmak isyetenler  ‘gizli yazarlık’  konusunda  size ulaşmak isteyenler  ne yapmalı?

✍️Bu konularda bana ulaşmak isteyenler ptanriken567@gmail.com adresinden  ya da twiteer üzerinden @PinarCagliner hesabı üzerinden bana ulaşabilirler.

Siz yarım kalan eserinizin başka bir yazar  tarafından sonlandırılmasını  düşünür müsünüz?

✍️Bugüne kadar bu başıma gelmedi. Belki bu hayal dünyamın gücünden kaynaklanıyor. Ancak bu hiç olmayacak anlamına da gelmez. Benim de hocam dediğim çok büyük üstadlar var. Onlardan fikir almak, yardım almak benim için bir onur olurdu.

Dünya Klasikleri’ ya da çok okunan başka bir kitap hakkında bunu ben yazmalıyım ya da birlikte yazsaydık keşke dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı?

✍️Tarih kitapları benim adıma bu kategoride. O bilgiye sahip olabilmeyi çok istediğim onlarca kitap var.

Röportajlarımdaki klasik sorumu size de sormalıyım. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

✍️İnsanlardaki kin, nefret, kıskançlık ve boş hayalleri silerdim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here