ABD’li uzmanlardan depremle ilgili değerlendirmeler: Bildiğimiz fakat uymadığımız kurallar!

0

ABD’li uzmanlardan depremle ilgili değerlendirmeler: Bildiğimiz fakat uymadığımız kurallar!

ABD Wall Street Journal gazetesi, birden fazla fay hattı, binaların inşaatındaki ihmaller ve sağlam olmayan zemin yapısının depremlerde yaşanan büyük yıkıma yol açtığını kaydetti.

Uzmanlar, ayrıca depreme üç tektonik levhanın kesişiminin yol açtığını açıkladı.

ABD’li bilim insanları, ilk depremde oluşan stresin bir başka fay hattına transferiyle 9 saat sonra ikinci büyük depremin meydana geldiğine dikkat çekti. Purdue Üniversitesi’nden sismoloji uzmanı Jonathan Delph, “Farklı faylardan oluşan bir fay sisteminden bahsediyoruz” dedi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) araştırmacısı Dara Goldberg de, üç ayrı tektonik levhanın kesişiminde yaşanan sarsıntı sonucu art arda iki şiddetli deprem meydana geldiğini vurgulayarak “Normalde iki levha yan yana gelir ancak üçünün kesiştiği bölgede işler daha da karmaşıktır” ifadelerini kullandı.

Depremlerde iki fayda büyük kırılma yaşandığını kaydeden College London Üniversitesi’nden yer bilimci Stephen Hicks, depremlerin sığ bölgelerde yaşandığına dikkat çekerek bu durumun enerjinin yüzeye çıkmadan önce dağılmasını engellediğini ve yıkımın büyüdüğünü ifade etti.

California Üniversitesi’nden Mühendislik Profesörü Jonathan Bray de, büyük bir depremin yakındaki bir başka fayın kırılmasına yol açmasının görülmedik bir durum olmadığını belirterek “Yine de 9 saat arayla yaşanması sık görülen bir şey değil” dedi.

Uzmanlar, peş peşe yaşanan iki depremin nedenlerinden birinin de “zemin sıvılaşması” olduğuna dikkat çekti.

1999’daki İzmit depremini inceleyen ekipte de yer alan Profesör Bray, özellikle denize, nehirlere ve limanlara yakın olan ve su tabakasının yoğun olduğu bölgelerde zemin sıvılaşmasının ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

Bray, “Zemin sıvılaşması yüzeyin dağılmasına yol açıyor ve bu durum yukarıdaki binalar için çok yıkıcı” diye konuştu.

Wall Street Journal gazetesi,binaların inşaatındaki ihmaller ve sağlam olmayan zemin yapısının depremlerde yaşanan büyük yıkıma yol açtığını da kaydetti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here