Deprem, bölgede sağlık kuruluşlarından okul ve öğrenci yurtlarına kamuyu da yıkıp geçti.

0

Deprem, bölgede sağlık kuruluşlarından okul ve öğrenci yurtlarına kamuyu da yıkıp geçti.

Birgün’den Sibel BAHÇETEPE’nin haberine göre, depremler kamu binalarını vurdu, hastaneler yıkıldı, havalimanı ve belediye binaları çöktü, okullar ve öğrenci yurtları büyük hasar gördü.

Hatay ve Malatya havalimanlarında hasar oluştu, otoyollar kapandı. Özellikle eski ve yenilenmeyen kamu binalarının çökmesi dikkat çekerken, afet durumunda hayati önem taşıyan sağlık kuruluşlarının da yıkılması ve ağır hasar görmesi bir kez daha gündeme bu binaların durumunu getirdi.

Uzmanlar, depremde sağlık kurumlarının durumunun hayati önem taşıdığını belirterek “Sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklı olması şart. Hem binaların yapımı sırasında hem de sonrasında denetimleri çok önemli. Ne yazık ki bunlar yapılmıyor” dedi

Hatay ve İskenderun’da devlet hastaneleri ile polis evinin yanı sıra Hatay’da AFAD binası da yıkılan yerler arasında yer aldı. Malatya Havalimanı terminal binasında da hasar meydana geldi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, “Malatya Havalimanı terminal binasında küçük çaplı hasar meydana gelmiştir. Sivil hava trafiğine kapalı bulunan havalimanı, insani yardım ve arama kurtarma uçuşlarına açıktır” denildi. Depremin ardından kısa bir süre uçuşlara kapatılan Adana Havalimanı ise bir süre sonra yeniden uçuşlara açıldı. Arama kurtarma ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan uçakların bölgeye ulaşması için Maraş ve Antep Havalimanları için sivil uçuşlar askıya alındı. Öte yandan depremden dolayı pisti hasar gören Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İskenderun’da yıkılan devlet hastanesi ile ilgili binanın eski olduğunu ve bu nedenle yıkıldığını söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da depremde 3 askerin şehit olduğunu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, deprem nedeniyle İskenderun Limanı’nda rıhtımda yer yer çökmeler olduğunun tespit edildiğini, diğer limanlarda operasyonların devam ettiğini bildirdi. Adıyaman Merkez’deki 4 katlı Adıyaman Belediyesi binası tamamen kullanılamaz hale geldi. Binada bir gece bekçisinin olduğu ve enkaz altında olabileceği belirtildi. Maraş Afşin Belediye binası da depremde yıkıldı. Hasar gören altyapı tesislerinden biri de Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu oldu.

Depremde Hatay Antakya’da bulunan Özel Akademi Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A blok yıkılırken, Malatya’da bulunan Özel Divan ve Özel Gözde hastanelerinin yıkıldığı, Adıyaman Gölbaşı’ndaki bir hastanenin de ağır hasar gördüğü öğrenildi.

Depremin ardından kısa bir süre uçuşlara kapatılan Adana Havalimanı ise bir süre sonra yeniden uçuşlara açıldı. Arama kurtarma ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan uçakların bölgeye ulaşması için Maraş ve Antep Havalimanları için sivil uçuşlar askıya alındı. Öte yandan depremden dolayı pisti hasar gören Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İskenderun’da yıkılan devlet hastanesi ile ilgili binanın eski olduğunu ve bu nedenle yıkıldığını söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da depremde 3 askerin şehit olduğunu açıkladı.

Malatya Yeşilyurt’ta bulunan Özel Divan Hastanesi ile Özel Gözde Hastanesi’nin de yıkıldığı bilgisi geldi.

Depremin ardından Hatay İskenderun Devlet Hastanesi yoğun bakımı yerle bir oldu. Öte yandan İstanbul’daki tüm hastane yöneticileri de İl Sağlık Müdürlüğü başkanlığında olağanüstü toplandı. İstanbul’daki hastanelerde deprem bölgesinden gelecek yaralılar için planlamalar yapıldı. Acil olmayan, önceden planlanmış ameliyatların ertelenmesi gibi afet durumuna yönelik önlemler de tamamlandı.

Hatay’da bulunan İskenderun KYK yurdunda ve Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda göçük ve hasarlar meydana geldi. Asma tavan ve duvarlarda ciddi hasarlar oluştu, dolaplar devrildi. Antakya KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda ise göçük altında öğrenciler olduğu belirtildi. Erzurum Nurettin Topçu KYK Yurdu’nda hasarın olduğu, çatlakların bulunduğu kaydedildi. Malatya Yeşilyurt’taki Özel Güvenim Bakım Merkezi de deprem sonrası boşaltıldı. Yatalak, yaşlı ve engelli hastalar dondurucu soğukta dışarıda bekletildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here