Harvard’a tarihinde ilk siyah rektör

0

Harvard’a tarihinde ilk siyah rektör

ABD’nin köklü üniversitelerinden Harvard’a tarihinde ilk kez bir siyah bir Amerikalı kadın, rektör olarak seçildi. Siyaset bilimci Caludine Gay aynı zamanda bir Sarmaşık Birliği okulunu yönetecek ikinci siyah kadın olacak.

ABD‘nin prestijli üniversitesi Harvard,  30’uncu rektörünün Claudine Gay olacağını açıkladı. Gay,  Harvard Üniversitesi’nin tarihinde rektör olan ilk siyah Amerikalı.

Siyaset bilimci olan ve Haitili göçmen bir aileden gelen Gay, aynı zamanda ülkenin en iyi sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu Ivy League (Sarmaşık Birliği) okullarında şu anda görev yapan tek siyah rektör; Brown Üniversitesi rektörü Ruth Simmons‘un ardından Ivy League tarihinde rektörlük yapan ikinci siyah kadın olacak.

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Sarmaşık Birliği okulları arasında Harvard’an yanı sıra, Yale, Pennsylvania, Princeton, Columbia, Brown, Dartmouth, Cornell üniversiteleri yer alıyor.

2006’da Harvard’a katılan siyaset bilimci, halen Harvard Fen ve Edebiyat Fakültesi Edgerley Ailesi Dekanı olarak görev yapmakta. Yeni rektör, ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için istifa eden Lawrence Bacow‘un yerini 1 Temmuz 2023’te alacak.

2006’dan beri sosyal ve ekonomik faktörlerin siyasi görüşleri ve oy vermeyi nasıl şekillendirdiği de dahil olmak üzere çeşitli konuları araştıran Gay, aynı zamanda çocuk yoksulluğu ve yoksunluğunun eğitim fırsatları üzerindeki etkileri ve Amerikan eşitsizliği gibi konuları küresel bir perspektiften inceleyen Harvard’ın ABD Eşitsizlik Girişimi‘nin kurucu başkanı olarak görev yapıyor.

‘Akademi dünyasının geleceği fildişi kulelerde değil’ ‘

Claudine Gay, görevi kabul konuşmasında Harvard’daki bölümler arasında daha fazla işbirliği ve üniversitenin dünyayla daha fazla iç içe olması çağrısında bulundu: “‘Fildişi kule’ fikri, akademi dünyasının geleceği değil, geçmişidir. Biz toplumun dışında değil, onun bir parçası olarak varız. Bu, Harvard’ın dünyaya dahil olma ve dünyaya hizmet etme görevi olduğu anlamına gelir”

Harvard’ın şu anki rektörü Bacow ise halefi için “Keskin bir zekaya, harika liderlik ve iletişim becerilerine, mükemmel muhakemeye ve Harvard’a iyi hizmet edecek özveriye sahip müthiş bir akademik lider. Belki de en önemlisi, onu tanıyan ve onunla çalışmış herkesin saygısını hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Sekiz Sarmaşık Birliği okulundan Dartmouth, Pennsylvania, Cornell ve Brown üniversitelerinin başında hali hazında kadın rektörler bulunuyor. Columbia, Yale ve Princeton üniversiteleri ise erkek rektörler tarafından yönetiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here